Telangiektasi, vanlig hudforandring med utvidede, små blodårer; couprose er telangiektasi i ansiktet. Naevus flammeus er en føflekk som består av telangiektasier.

Man kan ha en familiær tendens til å utvikle telangektasier, spesielt i kinnene. Dette blir gjerne mer tydelig med alderen, og det kan forsterkes av solpåvirkning.

Telangiektasier opptrer også ved enkelte hudsykdommer, som rosacea og sklerodermi der man ofte kan se telangiectasier ved neglefoldene.

Symptomene er kosmetiske. Telangiektasiene fremstår som et finmasket nettverk med skarp rød farge. Hvis man presser på huden over det aktuelle området med en glassplate, kan man se at nettverket avblekes. Telangiektasier gjør ikke vondt, men blir gjerne værende.

Man behandler tilstanden med lasere som avgir lys med bølgelengder som absorberes av hemoglobin (blodfargestoffet). Laserlyset avgir en intens, men kortvarig, varme når det absorberes. Blodårene ødelegges, men huden for øvrig skades så lite at det ikke oppstår arrdannelser. Se laserbehandling av hudforandringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.