Telangiektasi
På beina er telangiektasiene ofte grovere enn i ansiktet, og vanskeligere å behandle.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0
telangiektasier
Synlige, utvidede kapillarer i hudens overflate.
telangiektasier

Telangiektasi er en svært vanlig hudforandring bestående av synlige, små utvidede kapillarer i huden. Telangiektasier er i hovedsak et kosmetisk problem.

Faktaboks

Uttale
telangiektasˈi
Etymologi
av gresk telos, ‘ende’, angeion, ‘kar’, og ektasis, ‘utvidelse’

Nævus flammeus er et fødselsmerke bestående av blodårer i huden. Dette er en utviklingsanomali som andre føflekker. Jordbærmerke er et hemangiom – en godartet svulst bestående av blodårer. Couperose er betegnelsen på telangiektasier i ansiktet.

Årsak

Man kan ha en arvelig tendens til å utvikle telangiektasier, spesielt i kinnene. Solskade, rosacea og overforbruk av kortisonkremer er vanlige årsaker til telangiektasier i ansiktet. Telangiektasier opptrer også ved enkelte hudsykdommer, som rosacea, sklerodermi og lupus erythematosus.

Symptomer

Telangiektasiene fremstår som et finmasket nettverk av blodårer med skarp, rød farge. Hvis man presser på huden over det aktuelle området med en glassplate, kan man se at nettverket avblekes. Det skyldes at blodet presses ut av blodårene. Dette i motsetning til en punktblødning, som ikke vil bli avbleket.

«Stjernemerke» eller spider nævus er en spesiell form for telangiektasier som består av en blodåre som kommer rett opp mot huden og sender strålelignende utløpere i hudens overflate, slik at det får form av en stjerne eller edderkopp. Slike er ikke uvanlig i kinnene til barn eller på brystet hos gravide.

Rask utvikling av mange telangiektasier på kroppen kan være et uttrykk for underliggende sykdom. Ved enkelte bindevevssykdommer, som sklerodermi og lupus erythematosus, kan det oppstå uregelmessige telangiektasier i neglefoldene.

Med alderen er det mange som får utvidede, synlige blodårer på beina, både telangiektasier og større kar, ofte som følge av økt trykk i venesystemet, som kan medføre åreknuter og stasedermatitt.

Behandling

Behandling av telangiektasier er kosmetisk. Man behandler tilstanden med laser som avgir lys med bølgelengder som absorberes av hemoglobin. Laserlyset avgir en intens, men kortvarig varme når det absorberes. Blodårene ødelegges, men huden for øvrig skades så lite at det ikke oppstår arrdannelser. Tendensen til tilbakefall er imidlertid stor, slik at behandlingen ofte må gjentas. Effekten på litt større kar, som mange har på legger og lår, er variabel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg