telangiektasi

Telangiektasi er utvidede, små blodkar som ses på huden.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Telangiektasi er en vanlig hudforandring med utvidede, små blodårer. Couprose er telangiektasi i ansiktet. Jordbærflekker en føflekk som består av telangiektasier. Telangiektasier er kun et kosmetisk problem. Laserbehandling kan benyttes for å fjerne telangiektasier.

Faktaboks

Uttale
telangiektasˈi
Etymologi
av gresk telos, ‘ende’, angeion, ‘kar’, og ektasis, ‘utvidelse’

Årsak

Man kan ha en arvelig tendens til å utvikle telangektasier, spesielt i kinnene. Dette blir gjerne mer tydelig med alderen, og det kan forsterkes av solpåvirkning.

Telangiektasier opptrer også ved enkelte hudsykdommer, som rosacea og sklerodermi der man ofte kan se telangiektasier ved neglefoldene.

Symptomene

Symptomene er kosmetiske. Telangiektasiene fremstår som et finmasket nettverk med skarp, rød farge. Hvis man presser på huden over det aktuelle området med en glassplate, kan man se at nettverket avblekes. Telangiektasier gjør ikke vondt, men blir gjerne værende.

Behandling

Man behandler tilstanden med lasere som avgir lys med bølgelengder som absorberes av hemoglobin. Laserlyset avgir en intens, men kortvarig, varme når det absorberes. Blodårene ødelegges, men huden for øvrig skades så lite at det ikke oppstår arrdannelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg