Ileostomi.

Ileostomi. Til venstre: Tynntarmen (ileum) har fått en munning (stomi) ut gjennom bukveggen. Ved tett ileostomi tjenestegjør en utvidet del av tarmen som et reservoar for tarminnholdet. Ved operasjon er den avsluttende delen av tarmen lagt som en ventil mellom reservoaret og bukveggen. Pasienten kan selv tømme reservoaret for flytende tarminnhold ved å føre inn et mykt kateter. Med denne operasjonsmetoden unngår man at tarminnholdet tømmer seg når som helst. Det ville kreve at man måtte gå med en oppsamlingspose kontinuerlig. Til høyre: Påmontert pose. Innholdet er suppetynt, og kan tømmes via åpningen nederst.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Stomi er en kunstig åpning mellom et hulorgan og kroppsoverflaten eller et annet hulorgan. Denne åpningen lages kirurgisk fordi den naturlige avløpsveien trenger avlastning eller ikke fungerer som følge av sykdom.

Faktaboks

Uttale
stomˈi
Etymologi
av stoma
Også kjent som
stomia

Det vanligste er stomi fra tarm til hud, for eksempel kolostomi eller ileostomi, og fra urinveier til hud, urostomi. Under en operasjon for å lage en tarmstomi, føres tarm ut og blir sydd fast i bukveggen. Det lages da en åpning gjennom huden på magen, og avføringen kommer ut i en pose som festes rundt åpningen. I noen tilfeller lages det stomi mellom for eksempel magesekk og tynntarm (gastroenterostomi) for å lede mageinnhold forbi et tamparti med sykdom.

De vanligste årsakene til at stomi er nødvendig, er kreft, betennelsestilstander eller medfødte misdannelser. I noen tilfeller er det nødvendig med stomi bare en periode, mens det for andre er permanent.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg