Ileostomi.

Ileostomi. Til venstre: Tynntarmen (ileum) har fått en munning (stomi) ut gjennom bukveggen. Ved tett ileostomi tjenestegjør en utvidet del av tarmen som et reservoar for tarminnholdet. Ved operasjon er den avsluttende delen av tarmen lagt som en ventil mellom reservoaret og bukveggen. Pasienten kan selv tømme reservoaret for flytende tarminnhold ved å føre inn et mykt kateter. Med denne operasjonsmetoden unngår man at tarminnholdet tømmer seg når som helst. Det ville kreve at man måtte gå med en oppsamlingspose kontinuerlig. Til høyre: Påmontert pose. Innholdet er suppetynt, og kan tømmes via åpningen nederst.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Ileostomi er en operasjon hvor man anlegger en forbindelse fra nedre del av tynntarmen til kroppsoverflaten ved hjelp av en kunstig tarmåpning (stomi) i bukveggen.

Faktaboks

Uttale
ileostomˈi
Etymologi
av ileo- og gresk stoma, ‘munn’

Ilestomi kan være nødvendig ved store skader, stor betennelse eller svulster i tykktarmen. Avføringen, som er tyntflytende, tømmer seg i en pose utenpå magen. Det er også mulig å anlegge en såkalt kontinent ileostomi, slik at bruk av pose gjøres overflødig. Tarminnholdet må da tømmes ut ved behov ved å føre et kateter inn gjennom stomien. Noen ganger kan tarmen senere kobles sammen, men enkelte trenger permanente stomier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg