Styren er et umettet aromatisk hydrokarbon. Styren er fettløselig og tas derfor lett opp i kroppen gjennom huden. Hudkontakt fører hyppig til uttørring og hudirritasjon. Innånding av styrendamp er den andre viktige opptaksmåten, og fører til slimhinneirritasjoner i luftveiene og øynene.

Styren fordeler seg raskt i menneskekroppen og, ettersom utskillelsen går fort (cirka 85 prosent på 24 timer), kommer konsentrasjonen i kroppen raskt i balanse med omgivelsene. Styren omsettes til mandelsyre og hippursyre i kroppen og skilles ut i denne formen først og fremst gjennom nyrene. Ved meget høye konsentrasjoner i innåndingsluften kan styrendamp føre til bevisstløshet, hjerneødem og generell krampe.

Giftigheten (toksisiteten) er mangesidig. De kroniske virkningene kan opptre som løsemiddelbetinget encefalopati (løsemiddelskade) og hepatitt (leverbetennelse). Det er også mistanke om at styren kan være kreftfremkallende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg