Hepatitt C skyldes HCV (hepatitt C-virus), som har om lag de samme smitteveier som HBV, men viruset smitter i de fleste sammenhenger ikke så lett som HBV. For eksempel er seksuell smitte med HCV ikke vanlig. Etter at man er smittet med HCV, får de færreste sykdomssymptomer som tegn på akutt hepatitt. Men en regner med at kanskje 80 prosent av dem som blir smittet med HCV blir bærere av virus, og en stor del av dem utvikler en form for kronisk leversykdom. Mange får påvist laboratoriemessige tegn til hepatitt C tilfeldig ved en rutinemessig blodprøve, ofte flere år etter smittetidspunktet.
Leversykdommen vil hos mange være nokså uskyldig, men en del vil senere utvikle alvorlig leversykdom med levercirrhose, som også medfører en viss risiko for kreftutvikling i leveren.
I Norge er det anslagsvis 10 000–15 000 mennesker som viser tegn til å ha vært eller å være smittet av HCV. En del av disse er smittet gjennom blodkontaminerte sprøyter og nåler mange år tilbake, men for mange har det vist seg umulig å finne ut hvordan smitten i sin tid skjedde.
Det er i dag liten risiko for HCV-smitte gjennom blod og blodprodukter, i alle fall i vår del av verden. Sprøytedeling har, som ved hepatitt B, vært en viktig smittespredningsmåte. I mange u-land er det grunn til å anta at smitte i stor grad skjer ved gjenbruk av sprøyter og nåler i helsevesenet.
Vi har ingen vaksine mot hepatitt C. Behandlingen av kronisk hepatitt C har imidlertid gjennomgått store forbedringer, og i dag vil medikamentell behandling med tabletter utrydde HCV hos de fleste pasienter med hepatitt C. Behandlingen varer vanligvis 8–12 måneder. De nyeste og mest effektive midlene er kostbare, og det er utarbeidet retningslinjer for hvilke pasienter som bør tilbys behandling og hvilke medikamenter ulike pasientgrupper bør tilbys.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.