substantia nigra
Substantia nigra kan man se som en mørk skive ved frontalsnitt gjennom hjernen og hjernestammen.
substantia nigra
Av .

Substantia nigra er et område i hjernen – en lett synlig, plateformet, melaninholdig mørk kjerne mellom retikulærsubstansen (tegmentum) og hjernestilkene (crura cerebri) i midthjernen (mesencefalon). Den regnes som en del av basalgangliene og står i forbindelse med disse, særlig de laterale områdene (striatum). Substantia nigra består av en kompakt del, hvor overføringsstoffet er dopamin, og en retikulær del som har GABA-relaterte fibre.

Faktaboks

Uttale

subst'antsia n'igra

Etymologi
av latin: nigra, ‘svart’

Dersom cellene i substantia nigra går til grunne av forskjellige (ofte ukjente) årsaker, vil mengden av overføringsstoffet dopamin reduseres i stor grad. Siden basalgangliene har betydning for hvordan bevegelsene våre koordineres og utføres (men uten å sette dem i gang), vil dette resultere i ukontrollerte motoriske forstyrrelser (Parkinsons sykdom, chorea). Også sensoriske, autonome og psykiske endringer kan oppstå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg