Basalganglier

Basalganglier. Hjernen med basalgangliene gjennomskåret horisontalt.

Av /KF-arkiv ※.

Basalgangliene er et samlebegrep for tre store parede (ett sett i hver hjernehalvdel) nervekjerner i hjernen: nucleus caudatus, globus pallidus og putamen, regnet fra sentrum ut mot siden av hjernen. De to sistnevnte ligger tett inntil hverandre og kalles til sammen for linsekjernen, nucleus lentiformis.

Faktaboks

Uttale
basˈalganglier
Også kjent som

nuclei basales (latin)

Kjernene ligger ved siden av hverandre inn mot thalamus, lateralt under bunnen av sideventriklene, omtrent midt i hver halvdel av storhjernen. Den såkalte halekjernen (nucleus caudatus) ligger mest medialt, helt inn mot sideventriklene. De to andre er skilt fra denne (og fra thalamus) ved pyramidebanens capsula interna.

Kjernene står i forbindelse med andre hjernedeler og synes å inngå i en krets av impulser mellom hjernebarken, thalamus og kjerner som regulerer bevegelsesaktiviteten utenom det motoriske barkområdet (hjernens ekstrapyramidale system). De deltar blant annet i planleggingen av bevegelser og i skiftet mellom forskjellige bevegelsesmønstre. På grunn av disse forbindelsene regnes ofte også substantia nigra i midthjernen (mesencephalon) til basalgangliene.

Skader av basalgangliene fører til ukontrollerte bevegelser, som blant annet parkinsonisme, og forandringer i musklenes tonus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg