Chorea er samlenavn for ufrivillige, ukoordinerte og formålsløse bevegelser. Choreatiske bevegelser kan sees i hele kroppen eller deler av kroppen. Chorea er ett av mange symptomer ved Huntingtons sykdom. Da sees choreatiske bevegelser hyppigst i armene, beina og i ansiktet. En form for chorea ble tidligere kalt sanktveitsdans.

Faktaboks

Uttale
chorˈea
Etymologi

av gresk khoreia, ‘kordans’

Årsaker

Chorea er uttrykk for en funksjonsforstyrrelse i hjernens basalganglier med økt mengde dopamin eller ødeleggelser av deler av basalgangliene. Dette gir en forandring i overføring av nerveimpulsene i basalgangliene, som igjen påvirker evnen til å regulere og sette i gang kroppsbevegelser.

Chorea kan en sjelden gang sees som en følge av streptokokkinfeksjoner og kalles da Sydenhams chorea, tidligere kalt chorea minor. Samtidig sees da ofte også giktfeber. Denne tilstanden kan vare i måneder, men ender nesten alltid med full helbredelse.

Chorea-lignende tilstander kan også en sjelden gang sees etter hjerneslag, i svangerskap eller som følge av bivirkninger av legemidler.

En annen type av chorea begynner som regel i voksen alder og ledsages av betydelige psykiatriske symtpomer. Dette kalles Huntingtons sykdom, tidligere kalt Huntingtons chorea (chorea major). Denne sykdommen ble i Norge først beskrevet av distriktslege J. C. Lund i Setesdal i 1860, og ble derfor kalt setesdalsrykkja. Huntingtons sykdom er en arvelig sykdom med autosomal dominant arvegang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg