chorea

Chorea er samlenavn for ufrivillige, ukoordinerte og ofte rykkvise bevegelser, spesielt ved Huntingtons chorea. Rykningene forekommer særlig i armer og bein og i ansikt og ble tidligere kalt sanktveitsdans.

Faktaboks

uttale:
chorˈea
etymologi:

av gresk khoreia, ‘kordans’

Chorea er uttrykk for en funksjonsforstyrrelse i hjernens basalganglier med økt mengde dopamin. Dette gir en forandring i overføring av nerveimpulsene i basalgangliene, som igjen påvirker evnen til å regulere og sette i gang kroppsbevegelser.

Chorea minor

Chorea kan en sjelden gang være uttrykk for en akutt revmatisk infeksjon i barnealderen (giktfeber), og kalles da chorea minor. Den kan vare i måneder, men ender nesten alltid med full helbredelse. Chorea-lignende tilstander kan også en sjelden gang sees etter hjerneslag, i svangerskapet eller ved bruk av p-piller.

Huntingtons sykdom – chorea major

En annen type av chorea begynner i voksen alder og ledsages av betydelige psykiske forandringer. Dette kalles Huntingtons sykdom eller Huntingtons chorea (chorea major). Den ble i Norge først beskrevet av distriktslege J. C. Lund i Setesdal i 1860, og ble derfor kalt setesdalsrykkja. Huntingtons chorea er en arvelig sykdom med autosomal dominant arvegang. Det vil si at det for halvparten av etterkommerne til en pasient foreligger en statistisk sannsynlighet for å få sykdommen. Den rammer både menn og kvinner. Genet (arveanlegget) for Huntingtons chorea er identifisert til den korte armen på kromosom 4 og kan påvises ved en blodprøve. Nyere undersøkelser har gitt forståelse av de biokjemiske prosessene som ligger til grunn for chorea, og dermed økt håpet om en mer effektiv behandling.

Noen ufrivillige, gjentatte grimaser og muskelrykninger kalles på folkemunne også sanktveitsdans. Dette er ikke chorea, men tics, og kan for eksempel sees ved Tourettes syndrom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg