Surfaktant er et stoff som produseres i lungene i siste halvdel av fosterlivet. Surfaktant reduserer overflatespenningen i lungenes alveoler og er avgjørende for at alveolene skal kunne utvides når det nyfødte barnet begynner å puste. Omtrent 90 prosent av surfaktant er fettstoffer, alt vesentlig fosfolipider. De resterende ti prosent utgjøres av surfaktantspesifikke proteiner. Den vanligste årsaken til mangel på surfaktant er at barnet er født for tidlig. For tidlig fødsel påvirker både mengden og sammensetningen av surfaktant.

Faktaboks

Uttale
surfaktˈant
Etymologi
av engelsk surface active agent
Også kjent som
surfactant

Ved mangel på surfaktant vil alveolene som skal fylles med luft når barnet begynner å puste, ha lett for å kollapse. Dermed vil forholdet mellom gjennomblødning og ventilasjon i lungene forrykkes. Som følge av dette vil barnet ha for lavt oksygeninnhold i blodet. I tillegg vil det oppstå en betennelsesprosess i lungene, og det blir økt luftveismotstand. Tilstanden kalles gjerne RDS, engelsk forkortelse for respiratory distress syndrome.

Surfaktant er tilgjengelig som legemiddel, og det finnes flere typer; både syntetiske og naturlige. Bruk av surfaktant krever stor kunnskap om nyfødtmedisin og er en spesialistoppgave, men har vist seg å bedre prognosen for de tidlig fødte barna som utvikler RDS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg