Svømmerkløe
Utslett ved svømmerkløe. Det er ikke utslett på områder som var dekket av badedrakten.
Svømmerkløe
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Svømmerkløe

Svømmerkløe er et kløende utslett som skyldes reaksjon på cercarier i huden. Tilstanden er ikke uvanlig hos badende i innsjøer i Sør-Norge i perioder når vannet blir varmt.

Faktaboks

Etymologi
engelsk swimmer’s itch
Også kjent som
cercariedermatitt, svømmekløe

Cercariene utgjør et larvestadium hos ikter (flatormer) som har fugler som hovedvert og ferskvannssnegler som mellomvert. Cercariene forlater sneglene for å kunne trenge inn i en fugl. Under nevnte omstendigheter kan de finnes i stort antall i vannoverflaten selv om de ikke kan sees, og de kan ved en feiltagelse bruke mennesker som vert. Iktene kan imidlertid ikke leve hos mennesker, og iktene dør etter cirka én uke.

Symptomer

Utslettet skyldes en immunreaksjon rettet mot larven, altså en slags allergi. Når man først har begynt å reagere på iktene, vil ny eksponering kunne gi raskt innsettende kløe. Mange blir ikke sensibilisert og reagerer ikke, selv om de har badet i det samme vannet.

Utslettet fremstår som enkeltstående røde, små knuter (papler) i huden. Typisk er hudområder som var dekket av badedrakten ikke rammet. Utslettet klør.

Behandling

Behandlingen er kløestillende midler, hvis det er behov for det. Utslettet går tilbake av seg selv i løpet av noen dager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg