Førerhund og stokk
Mange synshemmede har nytte av hjelpemidler som førerhund og stokk.
Av /NTB Scanpix.

Svaksynthet og blindhet er en klassifiseringsbetegnelse som omfatter alle personer som har så dårlig synsfunksjon at de vil trenge synshjelpemidler for å kunne fungere optimalt i dagens samfunn.

De fleste med synsstyrke / visus minst 6/18 (0,33) vil greie sine daglige gjøremål uten større vansker ved bruk av vanlige briller. Ved dårligere synsstyrke enn dette, eller ved betydelig innskrenket synsfelt, kan både lesing av vanlig skrift og mange arbeidsoppgaver bli vanskelig å utføre, eller vil kreve spesielle synshjelpemidler eller spesialtilpassede arbeidsmiljøtiltak. Visus dårligere enn 6/18 brukes derfor både i Norge og i de fleste land som øvre grense for registrering av blinde og svaksynte.

Inndeling av svaksynthet og blindhet

Norge følger den inndelingen av svaksynthet og blindhet som er vedtatt av Verdens helseorganisasjon (WHO):

Svaksynthet (Blindhet kategori 1): Synsstyrken på det beste øyet er dårligere enn 6/18 og minst 6/60 av normalt syn.

Sterk svaksynthet (Blindhet kategori 2): Synsstyrken på det beste øyet er dårligere enn 6/60 og minst 3/60 av normalt syn. Med en synsstyrke på 3/60 kan den svaksynte telle fingre på tre meters avstand.

Blindhet kategori 3. Synsstyrken på det beste øyet er dårligere enn 3/60 av normalt syn og minst 1/60. Den svaksynte kan telle fingre på én meters avstand. Kategori 3 foreligger også når synsfeltet er mindre enn 20°, men større enn 10°, og ved total hemianopsi, det vil si at den ene halvdelen av begge øynes synsfelter er falt bort.

Blindhet kategori 4. Synsstyrken på det beste øyet er dårligere enn 1/60, men øyet oppfatter lys (har "lyssans"). Den synshemmede kan da skimte lys, men uten å se gjenstander.

Totalt blind (Blindhet kategori 5 = amaurose). Den synshemmede har ikke lyssans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg