hyperhidrose

Hyperhidrose er en tilstand med økt svetteproduksjon, oftest i armhulene (hyperhidrosis axillaris), i håndflatene (hyperhidrosis palmaris) eller på føttene (hyperhidrosis pedis). Økt svette på disse områdene kan være et betydelig sosialt problem. Svettesekresjonen er underlagt det autonome nervesystemet, og spesielt i armhulene og håndflatene er svetten påvirkelig av psykologiske faktorer. Svettesekresjonen kan øke også uten at personen opplever stress. Under hvile og søvn er svettesekresjonen normal.

Faktaboks

Uttale
hyperhidrˈose
Etymologi
av gresk hyper, ‘over, for mye’, og hidros, ‘svette’

Årsaken

Årsaken til hyperhidrose er ikke klarlagt. Det er holdepunkter for at personer med dette problemet har for høy aktivitet i den sympatiske delen av det autonome nervesystemet. Hos noen fører nedsatt svettesekresjon på andre deler av huden til kompensatorisk økt svette i hendene, på føttene eller i armhulene.

Behandling

Det er flere behandlingsalternativer.

Aluminiumklorid

Aluminiumklorid heksahydrat 20 % i alkohol er et middel som smøres på de aktuelle områdene inntil én gang daglig i perioder. Dette kan hos noen gi et godt resultat, særlig ved økt svetting i armhulene, mens resultatene er mer variable ved økt svetting i håndflatene og fotsålene.

Iontoforese

Iontoforese er en metode som går ut på å plassere hendene eller føttene i et strømførende bad noen ganger i uken. Behandlingen tar ca. 30 minutter og må gjøres tre ganger i uken i noen uker før full effekt oppnås. Svettingen kan deretter holdes under kontroll ved én behandling i uken, i noen tilfeller bare hver annen uke.

Kirugi

Hyperhidrosis i armhulene kan behandles effektivt ved kirurgisk fjerning av hudområdet i armhulen hvor de aktuelle svettekjertlene finnes.

Økt svette i håndflatene kan også behandles kirurgisk, men da ved å kutte nervefibrer som stimulerer denne svettingen. Disse nervefibrene ligger på bakre brystvegg. Ved hjelp av endoskopisk kirurgi (tittehullskirurgi) fører kirurgen et instrument inn i brysthulen og kapper disse nervene. Resultatene er stort sett gode, men noen få får plagsomme bivirkninger som tørre hender med sprekkdannelser eller økt svetting fra andre hudområder, oftest på brystet. Metoden bør derfor reserveres til vanskelige tilfeller som ikke kan kontrolleres tilfredsstillende ved de andre behandlingsmetodene.

Botulinumtoksin

Hyperhidrose i lokaliserte områder, som armhuler og håndflater, kan også behandles med botulinumtoksin («botox»), som injiseres i de aktuelle områder. Behandlingen er meget effektiv. Ulempen er at behandlingen er kostbar og må gjentas med noen måneders intervaller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Pål Ingebrigtsen

Under "Behandling" står det at Aluminiumheksaklorhydrat 20% i alkohol er reseptpliktig. Dette produktet er ikke reseptpliktig i Norge. Slike produkter i Norge inneholder 25% aluminiumklorid heksahydrat, ikke 20%.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg