Svette håndflater
.

Hyperhidrose er en tilstand med plagsomt økt svetteproduksjon, oftest i armhulene (hyperhidrosis axillaris), i håndflatene (hyperhidrosis palmaris) eller på føttene (hyperhidrosis pedis). Økt svette på disse områdene kan være et betydelig sosialt problem. Svettesekresjonen er underlagt det autonome nervesystemet, og spesielt i armhulene og håndflatene er svetten påvirkelig av psykologiske faktorer. Svettesekresjonen kan øke også uten at personen opplever stress. Under hvile og søvn er svettesekresjonen normal.

Faktaboks

Uttale
hyperhidrˈose
Etymologi
av gresk hyper, ‘over, for mye’, og hidros, ‘svette’
Også kjent som

overdreven svetting

Årsaken

Til vanlig vil svetting bidra til å holde kroppstemperaturen nede når temperaturen i omgivelsene stiger eller ved økt muskelaktivitet. Stress, lavt blodsukker, infeksjoner, hormonforstyrrelser, graviditet, overgangsalder og enkelte legemidler (for eksempel antidepressiver) kan gi økt svetting.

Årsaken til hyperhidrose er ikke klarlagt. Mye tyder på at personer med hyperhidrose har for høy aktivitet i den sympatiske delen av det autonome nervesystemet. Hos noen fører nedsatt svetting på andre deler av huden til økt svette i hendene, på føttene eller i armhulene for å kompensere. Før behandling settes i gang er det viktig å undersøke hva som ligger til grunn for svettingen, om den er begrenset til ett område eller forekommer på hele kroppen og hvor mye og i hvilke situasjoner svettingen oppstår.

Behandling

Hyperhidrose kan behandles på flere måter.

Lokal behandling

Aluminiumklorid i 20 prosent konsentrasjon smøres på de aktuelle områdene inntil én gang daglig i perioder. Hos enkelte har dette veldig god effekt, særlig i armhulene, men resultatene er mer variable ved økt svetting i håndflatene og fotsålene.

Iontoforese er behandling med svakt strømførende bad av hendene og føttene som gjøres noen ganger i uken. Behandlingen tar rundt en halvtime og må gjøres tre ganger i uken i noen uker før full effekt oppnås. Når man når vedlikeholdsfasen av behandlingen, kan svettingen holdes under kontroll med én behandling i uken, i noen tilfeller bare hver annen uke.

Nervegiften botulinumtoksin, eller Botox, kan sprøytes inn i lokaliserte områder, som ansiktet, armhulene og håndflatene. Behandlingen er meget effektiv. Ulempen er at behandlingen er kostbar og må gjentas med noen måneders intervaller.

Sympatektomi ved kikkhullskirurgi er en stadig mindre brukt metode hvor man kutter nervefibrene som stimulerer svetting i bestemte områder, som hendene. Noen får plagsomme bivirkninger som tørre hender med sprekkdannelse, eller økt svetting fra andre hudområder, oftest på brystet.

Kirurgisk fjerning av svettekjertler i lokaliserte områder, som for eksempel armhulene, gjøres meget sjelden.

Hyperhidrose kan behandles med forskjellige teknikker som tar sikte på å ødelegge kun svettekjertlene uten å påvirke vevet rundt i særlig grad. Dette kan gjøres med laserbehandling i bestemte bølgelengder, mikrobølger og radiobølger. Felles prinsipp for disse metodene er at det oppstår varmeenergi som «koker» i hjel svettekjertlene. Radiobølgebehandling er foreløpig på utprøvingsstadiet.

Systemisk behandling

Oksybutynin hemmer virkningen av acetylkolin, stoffet som sympatiske nerveender skiller ut for å sette i gang svettekjertlene. Tabletter med oksybutynin er effektive i behandlingen av hyperhidrose, men det er ganske vanlig med bivirkninger som munntørrhet, synsproblemer og mage- og urinveisplager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Pål Ingebrigtsen

Under "Behandling" står det at Aluminiumheksaklorhydrat 20% i alkohol er reseptpliktig. Dette produktet er ikke reseptpliktig i Norge. Slike produkter i Norge inneholder 25% aluminiumklorid heksahydrat, ikke 20%.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg