Synovialledd
Illustrasjonen viser et ekte ledd, også kalt synovialledd. To bruskkledde knokler er forbundet med en leddkapsel. Denne består av bindevev utvendig og en synovialhinne innvendig. I leddhulen innenfor synovialhinnen er det synovialvæske, også kalt leddvæske. Illustrasjonen viser en betraktelig økt mengde leddvæske enn det som er normalt.
Synovialledd
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Synovialhinne er det innerste laget i kapselen rundt et ekte ledd (synovialledd). Synovialhinnen fester seg nær knoklenes bein-bruskgrense.

Faktaboks

Uttale
synoviˈalhinne
Etymologi
Ord konstruert av Paracelsus (1493-1541), fra gresk: syn, ‘sammen med’ og latin: ovum, ‘egg’, det vil si ‘eggehviteaktig’
Også kjent som

membrana synovialis, leddhinne

Oppbygning

Hinnen er bygd opp av cellerikt bindevev som enkelte steder har epitelpreg, med totter (synovialtotter) som er rike på blodårer og følenerver.

Funksjon

Synovialhinnen utskiller og resorberer leddvæske (synovialvæske) som bidrar til å ernære og «smøre» leddbrusken, slik at friksjonen i leddet nedsettes ved bevegelse. Hinnen kan av og til stå i forbindelse med slimposer.

Sykdom og skade

Synovialhinnen kan bli betent (synovitt), både som en følge av skade, men også i forbindelse med visse infeksjonssykdommer (se artritt), hvorved væskemengden kan øke og viskositeten endres. En slik opphoping av leddvæske (hydrops), kan føre til spenning av synovialhinnen og bindevevskapselen, og er ofte smertefull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg