leddvæske

Artikkelstart

Leddvæske er en tyntflytende væske som finnes i leddhulen. Leddvæsken har ekstremt god smøreevne, noe som skyldes hyaluronsyre, lubricin, overflate-aktive fosfolipider og ukjente faktorer. Hovedoppgavene er å nedsette friksjonen mellom de ulike delene av leddene og ernære leddbrusken. Leddvæsken inneholder stoffer fra blodet, men noe av innholdet dannes også av celler i leddhinnen. Forskjellige sykdommer og skader kan føre til økt mengde leddvæske, såkalt hydrops, nedsatt smøreevne og skadelige stoffer i leddvæsken.

Faktaboks

Også kjent som
leddvann synovia

Daniel McCarty og kolleger innførte leddvæskeundersøkelse med polarisert lys i 1969, og metoden har holdt seg som «gullstandard» for diagnostisering av urinsyregikt og kondrokalsinose.

Leddvæskeundersøkelse er fortsatt til stor nytte diagnostisering av leddsykdommer, spesielt ved krystallartritter (urinsyregikt og kondrokalsinose) og infeksiøs artritt. Infeksjon utelukkes ved dyrkning av mikrober og PCR undersøkelse.

Aspirert leddvæske vurderes ut i fra viskositet og farge. Lav viskositet (tynt-flytende som vann) er å forvente ved artritt, mens seig væske med høy viskositet ses ved artrose. Septisk / infeksiøs artritt og krystallartitt (urinsyregikt, kondrokalsinose/pyrofosfat-artritt) kjennetegnes ved strekt blakket, hvit-gul væske. Den hvite, blakkede leddvæsken skyldes økt innhold av hvite blodlegemer (leukocytter). I normal leddvæske er antall leukocytter per kubikkmillimeter under 200, mens ved infeksjon kan antallet være over 100.000. Ved inflammatorisk (ikke-infeksiøs) artritt er forventet antall leukocytter mellom 2000 og 100.000 per kubikkmillimeter.

Ved artritt utskiller mange av leukocyttene cytokiner som medfører betennelsesreaksjon og skader leddene. Blodig leddvæske ses etter skader, blodsykdommer og ved pigmentert villonodulær synovitt som er en sjelden leddsykdom.

Ved ikke-infeksiøs artrittsykdom som leddgikt og krystallartritter kan tapping av leddvæske være avlastende og installasjon av et kortisonpreparat effektivt redusere inflammasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg