Tann
Snitt gjennom en jeksel. Dentin er det samme som tannben og er den delen av tannen som ligger mellom emaljen og tannpulpa (tannmargen).
Av /Store medisinske leksikon ※.

Tannbein, også kalt dentin, er det forkalkede vevet som ligger under emaljen og som omgir tannpulpaen. Tannbeinet er ikke så hardt som emaljen.

Faktaboks

Også kjent som

dentin

Tannbein inneholder tallrike kanaler som er fylt med organisk materiale, blant annet nerveender. Tannbeinet kan være smertefølsomt ved karies, boring og blottlagte tannhalser.

Struktur

Tannbein er en av tannens tre harde vevsbestanddeler. Tannbein utgår fra tannmargen, som det omslutter helt. Odontoblastene, som lager tannbein, finnes fremdeles i tannbeinets innvendige vegg.

Odontoblastene er virksomme også etter at tannen er ferdigbygd, og vil kontinuerlig danne et såkalt sekundært tannbein. Ved ytre irritasjoner kan odontoblastene beskytte tannpulpa ved å danne tertiærtannbein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg