tiamin

Tiamin er et vannløselig vitamin i gruppen B-vitaminer. Tiamin er nødvendig for utnyttelsen av karbohydrater i kroppen. Vitaminet inngår i enzymet tiaminpyrofosfat, og ødelegges lett av varme og i et nøytralt eller basisk miljø. Vitamintapet er stort ved tilberedning av kokte retter.

Faktaboks

Uttale
tiamˈin
Også kjent som
vitamin B1

Viktige kilder for tiamin i norsk kosthold er kornvarer (35 prosent), kjøtt og innmat (20 prosent), melk (13 prosent), grønnsaker, frukt og bær (11 prosent) og poteter (7 prosent). Anbefalt daglig inntak er 1,1 mg for kvinner og 1,4 mg for menn.

Mangel på tiamin kan føre til beriberi. Wernickes syndrom og Korsakoffs psykose, som kan forekomme hos alkoholikere, er assosiert med manglende tiamininntak og/eller malabsorpsjon. Ved behandling med tiamin i store doser på et tidlig stadium kan symptomene forsvinne fullstendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg