Tiamin, vannløselig vitamin i gruppen B-vitaminer. Tiamin er nødvendig for utnyttelsen av karbohydrater i kroppen. Vitaminet inngår i enzymet tiaminpyrofosfat, og ødelegges lett av varme og i et nøytralt eller basisk miljø. Vitamintapet er stort ved tilberedning av kokte retter. Viktige kilder for tiamin i norsk kosthold er kornvarer (35 %), kjøtt og innmat (20 %), melk (13 %), grønnsaker, frukt og bær (11 %) og poteter (7 %). Anbefalt daglig inntak er 1,1 mg for kvinner og 1,4 mg for menn. Mangel på tiamin kan føre til beriberiWernickes syndrom og Korsakoffs psykose, som kan forekomme hos alkoholikere, er assosiert med manglende tiamininntak og/eller malabsorpsjon. Ved behandling med tiamin i store doser på et tidlig stadium kan symptomene forsvinne fullstendig.

Se også vitaminer.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.