Tiamin er et vannløselig vitamin i gruppen B-vitaminer. Tiamin er nødvendig for utnyttelsen av karbohydrater i kroppen. Vitaminet inngår i enzymet tiaminpyrofosfat, og ødelegges lett av varme og i et nøytralt eller basisk miljø. Vitamintapet er stort ved tilberedning av kokte retter.

Faktaboks

Uttale
tiamˈin
Også kjent som
vitamin B1

Viktige kilder for tiamin i norsk kosthold er kornvarer (35 prosent), kjøtt og innmat (20 prosent), melk (13 prosent), grønnsaker, frukt og bær (11 prosent) og poteter (7 prosent). Anbefalt daglig inntak er 1,1 mg for kvinner og 1,4 mg for menn. Korn og kornprodukter, særlig av sammalt mel, upolert eller parboiled ris, erter, bønner og magert svinekjøtt er gode kilder for tiamin. Ølgjær inneholder store mengder både av tiamin og andre vitaminer i B-gruppen og kan brukes som vitamintilskudd.

Mangel på tiamin kan føre til beriberi. Wernickes syndrom og Korsakoffs psykose, som kan forekomme hos alkoholikere, er assosiert med manglende tiamininntak og/eller malabsorpsjon. Ved behandling med tiamin i store doser på et tidlig stadium kan symptomene forsvinne fullstendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg