Tiamin er et vannløselig vitamin i gruppen B-vitaminer. Tiamin er nødvendig for utnyttelsen av karbohydrater i kroppen. Vitaminet inngår i enzymet tiaminpyrofosfat, og ødelegges lett av varme og i et nøytralt eller basisk miljø. Vitamintapet er stort ved tilberedning av kokte retter.
Faktaboks
- Uttale
- tiamˈin
- Også kjent som
- vitamin B1
Viktige kilder for tiamin i norsk kosthold er kornvarer (35 prosent), kjøtt og innmat (20 prosent), melk (13 prosent), grønnsaker, frukt og bær (11 prosent) og poteter (7 prosent). Anbefalt daglig inntak er 1,1 mg for kvinner og 1,4 mg for menn. Korn og kornprodukter, særlig av sammalt mel, upolert eller parboiled ris, erter, bønner og magert svinekjøtt er gode kilder for tiamin. Ølgjær inneholder store mengder både av tiamin og andre vitaminer i B-gruppen og kan brukes som vitamintilskudd.
Mangel på tiamin kan føre til beriberi. Wernickes syndrom og Korsakoffs psykose, som kan forekomme hos alkoholikere, er assosiert med manglende tiamininntak og/eller malabsorpsjon. Ved behandling med tiamin i store doser på et tidlig stadium kan symptomene forsvinne fullstendig.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.