Korsakoffs psykose er en alvorlig psykisk sykdom som skyldes skade på hjernen og nervesystemet, vanligvis på grunn av langvarig alkoholmisbruk.

Faktaboks

Uttale
kˈorsakoffs psykose
Etymologi

Navn etter den russiske psykiateren Sergej Sergejovich Korsakoff (1854–1900).

Også kjent som
Korsakoffs syndrom Korsakovs psykose

Årsaker

Symptomer forenlig med Korsakoffs psykose sees ikke bare ved langvarig alkoholmisbruk. De kan også forekomme ved andre sykdommer og skader som medfører alvorlig forstyrret hjernefunksjon. Dette kan eksempelvis være aldersdemens, hjerneskade, hjerneinfeksjoner og forgiftninger som skader hjernen.

Tilstanden skyldes mangel på tiamin (vitamin B1). Tiamin er en viktig kofaktor ved flere stoffskifteprosesser i hjernen.

Symptomer

Psykosen er kjennetegnet ved hukommelsestap fra det tidspunktet da tilstanden oppstod (anterograd amnesi). Erindringen av hendelser som fant sted før psykosen startet er derimot bevart. Pasienten forsøker ofte å dekke over hullene i hukommelsen ved fri diktning (konfabulering), ofte på en kritikkløs måte. Dessuten har pasienten symptomer på skade av nervebaner i kroppen (polynevropati). Før Korsakoffs psykose utvikles, vil de fleste ha hatt episoder med delirium tremens.

Behandling

Ved langtkommen sykdom finnes det ingen spesifikk behandling av Korsakoffs psykose, og dette er i utgangspunktet en irreversibel tilstand. Hvis den er utløst av alkoholmisbruk, kan tilskudd av store doser med tiamin gi noe bedring i løpet av seks til åtte uker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg