Korsakoffs psykose er en alvorlig psykisk lidelse som skyldes skade på hjernen og nervesystemet, vanligvis på grunn av langvarig alkoholmisbruk.

Symptomer forenlig med Korsakoffs psykose sees ikke bare ved langvarig alkoholmisbruk. De kan også forekomme ved andre sykdommer og skader som medfører alvorlig forstyrret hjernefunksjon. Dette kan eksempelvis være aldersdemens, hjerneskade, hjerneinfeksjoner og forgiftninger som skader hjernen.

Psykosen er kjennetegnet ved hukommelsestap (amnesi) fra det tidspunktet da tilstanden oppstod. Erindringen av hendelser som fant sted før psykosen startet er derimot bevart. Hullene i hukommelsen forsøker pasienten å dekke over ved fri diktning (konfabulering), ofte på en kritikkløs måte. Dessuten har pasienten symptomer på skade av nervebaner i kroppen (polynevropati). Før Korsakoffs psykose utvikles, vil de fleste ha hatt episoder med delirium tremens.

Det finnes ingen spesifikk behandling av Korsakoffs psykose, og dette er i utgangspunktet en irreversibel tilstand. Hvis den er utløst av alkoholmisbruk, kan tiamin-behandling (en B-vitamin-form) gi noe bedring i løpet av seks til åtte uker.

Korsakoffs psykose er oppkalt etter den russiske psykiateren S. S. Korsakoff (1853–1900).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.