Beriberi er en vitaminmangelsykdom som skyldes for liten tilførsel av tiamin (vitamin B1), et vitamin som inngår i karbohydratstoffskiftet. Sykdommen rammer organer med høy omsetning av karbohydrater, som nervesystemet, magen og tarmen, hjertet, leveren og musklene.

Faktaboks

Uttale
bˈeribˈeri
Etymologi
av singalesisk beri, ‘svakhet’

Forekomst

Beriberi kan forekomme i fattige land i befolkninger med ris som hovedmatvare, men er mindre vanlig enn tidligere. I Vesten forekommer beriberi først og fremst blant mennesker med kronisk risikopreget alkoholforbruk som har et redusert matinntak og samtidig et økt behov for tiamin. Hos disse kan dette føre til Wernickes encefalopati og Korsakoffs psykose.

Sykdomstegn

I tidlige stadier preges sykdommen av generelle symptomer som appetittløshet, kvalme, tretthet, vekttap og nedsatt konsentrasjonsevne. I senere stadier kan sykdommen opptre i to former:

  • våt beriberi gir opphopning av væske (ødemer) på grunn av svekket hjertefunksjon og sirkulasjonsforstyrrelser og kan føre til plutselig hjertesvikt og død.
  • tørr beriberi er preget av alvorlige nerveforstyrrelser, nedbrytning av kroppsvev og svekkelse av musklene i bena som gjør det vanskelig å gå.

Historikk

Sykdommen ble kjent gjennom den nederlandske legen Christiaan Eijkmann som gjorde studier på Java i 1890-årene. Han oppdaget at sykdommen skyldtes ensidig kosthold basert på polert ris, og kunne helbredes ved å bytte ut polert ris med brun ris. Eijkmann påviste at skallet på riskorn inneholdt et stoff som beskyttet mot sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg