tinningbenet

Hodeskallen sett fra siden.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Tinningbenet er et uregelmessig formet skalleben som danner nedre del av hodeskallens sidevegger. Tinningbenet ligger mellom kilebenet (os sphenoidale) og bakhodebenet (os occipitale), og utgjør en del av skallens bunn (basis). Tinningbenet består av to deler, gruppert rundt den ytre øreåpningen (porus acusticus externus): pars petrosa og pars squamosa. Enkelte regner også med en tredje del, pars tympanica, som hos barn er en selvstendig knokkel som danner den ytre øregangen (meatus acusticus externus), men som hos voksne er forbenet med pars squamosa.

Faktaboks

Etymologi

Tinningbenets latinske navn er avledet av ordet tempus, 'tid', og kommer av at benet ligner et lite solur. Det norske navnet har kanskje forbindelse med ordet tynn.

Også kjent som

os temporale

Pars petrosa

Pars petrosa, eller pyramidebenet, er en kantet benstruktur som strekker seg på skrå fremover inn i skallen, og danner skillet mellom hodeskallens midtre og bakre skallegrop. Pyramidebenet rommer mellomøret og det indre øret med balanseorganet. De ytre delene danner baktil den luftfylte øreknuten (processus mastoideus) som bak øret danner feste for deler av halsmuskulaturen. På undersiden stikker den spisse processus styloideus ned, også den er feste for muskulatur på halsen. Denne delen av tinningbenet har flere åpninger og kanaler for viktige blodkar og nerver mellom hjernen og halsen.

Pars squamosa

Pars squamosa er den runde, flate og relativt tynne delen av tinningbenet som danner forbindelsen mellom kilebenet fortil, bakhodebenet baktil og issebenet oppe. Mens tinningbenet forbinder seg med ekte suturer for- og baktil, legger det seg bare delvis utenpå issebenet og vokser aldri sammen med dette. På undersiden er leddpannen til kjeveleddet. Umiddelbart over denne stikker en del avkinnbuen (processus zygomaticus) fremover. Den utgjør det bakre avsnittet av hele buen (arcus zygomaticus) og danner fortil forbindelse med kinnbenet (os zygomaticum).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg