Tinningbenet er et uregelmessig formet skalleben som danner nedre del av hodeskallens sidevegger. Tinningbenet ligger mellom kilebenet (os sphenoidale) og bakhodebenet (os occipitale), samt en del av skallens bunn (basis). Tinningbenet har to deler som er gruppert rundt den ytre øreåpningen (porus acusticus externus): pars petrosa og pars squamosa. Enkelte regner også med en tredje del, pars tympanica, som hos barn er en selvstendig knokkel som danner den ytre øregangen (meatus acusticus externus), men som hos voksne er forbenet med pars squamosa.

Pars petrosa, eller pyramidebenet, er en kantet benstruktur som strekker seg på skrå fremover inn i skallen, som et skille mellom hodeskallens midtre og bakre skallegrop. Pyramidebenet rommer mellomøret og det indre øret med balanseorganet. De ytre delene danner baktil den luftfylte øreknuten (processus mastoideus), som bak øret danner feste for deler av halsmuskulaturen. På undersiden stikker den spisse processus styloideus ned, også den er feste for halsmuskulatur. Denne delen av tinningbenet har flere åpninger og kanaler for viktige blodkar og nerver mellom hjernen og halsen.

Pars squamosa er den runde og flate delen av tinningbenet som danner forbindelsen mellom kilebenet fortil, bakhodebenet baktil og issebenet oppe. Mens tinningbenet forbinder seg med ekte suturer for- og baktil, legger det seg delvis utenpå issebenet og vokser aldri sammen med dette. På undersiden er leddpannen til kjeveleddet. Umiddelbart over denne stikker en kinnbue (processus zygomaticus) fremover. Den utgjør det bakre avsnittet av kinnbuen (arcus zygomaticus) og danner fortil forbindelse med kinnbenet (os zygomaticum).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.