Toksikogenetikk er læren om hvordan giftstoffer påvirker arvematerialet (DNA) med de følger dette har for varig skade på arvestoffet (mutasjon). Når dette rammer kjønnscellene og kroppen ikke har tilstrekkelig evne til å reparere skaden, vil resultatet kunne bli en skade på fosterutviklingen og resultere i abort eller misdannelser. Når skaden rammer kroppsceller, vil det kunne føre til utvikling av kreft (krefttoksikologi).

Faktaboks

Også kjent som
gentoksikologi

Noen viktige gentoksiske, kreftfremkallende stoffer er: aflatoksin B1 (se aflatoksiner), aromatiske aminer, vinylklorid, nitrosaminer og polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH). I tillegg er flere stoffer som brukes i kreftbehandlingen, i seg selv gentoksiske og må håndteres med varsomhet av det helsepersonell som skal gi behandlingen.

De senere års forskning på området har gitt en rask økning i kunnskapen om hvordan kjemiske stoffer kan påvirke vårt arvestoff, først ved bakterietester, senere også ved påvisning av effekter direkte på DNA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg