Torticollis, medfødt eller ervervet feilstilling av hodet, som er bøyd til den ene siden og dreid, slik at haken peker mot den andre siden. Om tilstanden er forbigående eller permanent, avhenger av typen og behandlingen. Torticollis kan ha mange årsaker.

Feilstillingen kan skyldes en medfødt forkorting av den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus) på den ene siden (infantil torticollis). Her kan man kjenne at muskelen er fortykket nederst. En slik medfødt forkorting kan føre til at barnets ansiktstrekk blir usymmetriske, og behandlingen starter snarest mulig med å strekke muskelen mange ganger hver dag. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å operere.

Hos mindre barn kan feilstillingen skyldes skjeling. Smertefulle tilstander i halsvirvlene kan gi spasme (sammentrekning) av den skrå halsmuskelen med torticollis som resultat. Også skader kan føre til torticollis; det samme gjelder en stadig feilaktig bruk av skulder- og halsmuskulaturen, f.eks. ved skrivearbeid. Forgiftning med botulinumtoksin kan gi en akutt torticollis. Spastisk torticollis er en ikke viljestyrt bevegelse av hodet til den ene siden. Man kjenner ikke årsaken, og tilstanden er vanskelig å behandle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.