Torticollis er en medfødt eller ervervet feilstilling av hodet, som er bøyd til den ene siden og dreid, slik at haken peker mot den andre siden. Om tilstanden er forbigående eller permanent, avhenger av typen og behandlingen. Årsaken er ukjent.

Feilstillingen kan skyldes en medfødt forkorting av den skrå halsmuskelen (musculus sternocleidomastoideus) på den ene siden, såkalt infantil torticollis. Årsaken til forkortingen er ukjent. Muskelen er fortykket nederst, og forkortet med økt muskelspenning. En slik medfødt forkorting fører til at barnets ansiktstrekk blir usymmetriske. Behandlingen består i første omgang av daglige tøyninger, og startes umiddelbart. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å operere. Man løsner da ut muskelen gjennom et lite hudsnitt over muskelfestet over kravebenet.

Hos mindre barn kan feilstillingen skyldes skjeling. Smertefulle tilstander i halsvirvlene kan gi spasme (krampe) av den skrå halsmuskelen med torticollis som resultat.

Også skader kan føre til torticollis; det samme gjelder en stadig feilaktig bruk av skulder- og halsmuskulaturen, for eksempel ved skrivearbeid.

Forgiftning med botulinumtoksin kan gi en akutt torticollis.

Spastisk torticollis er en ikke viljestyrt bevegelse av hodet til den ene siden. Man kjenner ikke årsaken, og tilstanden er vanskelig å behandle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.