Botulinumtoksin
Botulinumtoksin brukes blant annet i kosmetisk medisin for å glatte ut rynker i ansiktet.
Botulinumtoksin
Av /Shutterstock.

Botulinumtoksin er et giftstoff (toksin) som produseres av bakterien Clostridium botulinum. Toksinet virker ved å blokkere overføringen av nervesignaler i det parasympatiske nervesystemet. Dette gir lammelse av muskulatur.

Faktaboks

Uttale
botul'inum-toks'in

Botulinumtoksin regnes som et av de mest potente giftstoffene i naturen. Det har derfor blitt brukt som biologisk våpen av flere nasjoner.

I små doser brukes toksinet blant annet for å glatte ut rynker i ansiktet. Forgiftninger med botulinumtoksin kalles botulisme.

Bruk

I små doser brukes botulinumtoksin i medisinsk og kosmetisk behandling. Ved medisinsk bruk er hensikten å hindre ufrivillige muskelsammentrekninger (muskelspasmer) i hender eller føtter, i øyelokk eller i ansikts- og halsmuskulaturen, for eksempel hos pasienter som har hatt slag.

Botulinumtoksin er mest kjent i forbindelse med kosmetisk sykepleie. Som kosmetisk behandling er toksinet markedsført under handelsnavnet Botox. Toksinets muskellammende effekt utnyttes her til å glatte ut rynker blant annet i ansiktet.

Botulinumtoksin brukes også ved muskelspasmer hos personer med cerebral parese. Toksinet har også vist effekt mot migrene og injiseres da i over 30 punkter i musklene i hode- og nakkeområdet. Ved overaktiv blære injiseres botulinumtoksin i blæreveggen for å redusere urinlekkasje.

Sykdom

Rakfisk

Produksjon av rakfisk bygger på en gammel konserveringsteknikk med fermentering av røye eller ørret. Det er viktig å vite hvordan mikroorganismene jobber for å fermentere fiskekjøttet til ønsket produkt, og samtidig ha god kontroll på uønskede mikroorganismer. En uønsket mikroorganisme er Clostridium botulinum.

Rakfisk
Av /Scanpix.

Forgiftning med botulinumtoksin fører til botulisme. Clostridium botulinum er en anaerob bakterie og vokser dermed steder hvor det er lite tilgang på oksygen. Bakterien kan derfor vokse i for eksempel hermetikk, rakfisk og spekemat. Dette er de vanligste kildene til botulinumtoksin gjennom mat.

Ved alvorlig forgiftning med botulinumtoksin vil symptomene være økende muskelsvakhet. Forgiftning kan ramme pustemusklene og føre til pustestans og død. Botulisme er imidlertid sjeldent og det går flere år mellom hver gang man ser alvorlige tilfeller i Norge.

Dersom det mistenkes botulisme skal personen legges inn på sykehus. Ved påvist botulisme vil det gis en motgift (antitoksin).

Virkning

Botulinumtoksin er et eksotoksin av typen A/B-toksin. Det betyr at toksinet består av to deler; en A-del og en B-del. Det er A-delen som er den aktive enheten, mens B-delen regnes som en passiv enhet.

Toksinet virker ved at B-delen binder seg til reseptorer i cellemembranen. Dette fører til at A- delen kan passere membranen. Når A-delen er inne i cellen kan enheten blokkere kolinerge nerver og hindre frisetting av acetylkolin. Acetylkolin er viktig for sammentrekning av muskler. Ved å hindre frisettingen av acetylkolin vil resultatet derfor bli muskellammelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg