Transmyokardial laserbehandling er behandling med laser for å bedre blodgjennomstrømningen i hjertemuskelen. Metoden ble forsøksvis benyttet i 1990-årene hos pasienter med langtkommen koronar hjertesykdom der det ikke lå til rette for verken blokking (PCI) eller bypass-operasjon.

Faktaboks

Etymologi
av trans-, gresk mys, ‘muskel’, og kardia, ‘hjerte’

Behandlingen bestod i at en rekke små kanaler (opptil 40) ble «skutt» med laserpistol gjennom hjertemuskelen fra hjertets overflate, fortrinnsvis i venstre hjertekammer, i områder der blodtilførselen var sterkt nedsatt. Bakgrunnen for å forsøke en slik behandling var at visse laverestående dyr (som amfibier) får sin blodtilførsel til hjertemuskelen direkte fra hjertets hulrom, via permanente kanaler.

Det ble gjennomført flere vitenskapelige studier for å kartlegge effekten av transmyokardial laserbehandling. Mekanismen for en eventuell positiv effekt på symptomer er uviss, idet man fant at laserkanalene lukker seg i løpet av få dager. Over tid var det heller ikke mulig å dokumentere positiv effekt av behandlingen og behandlingsprinsippet ble forlatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg