transmyokardial laserbehandling

Artikkelstart

Transmyokardial laserbehandling er behandling med laser for å bedre blodgjennomstrømningen i hjertemuskelen. Metoden ble forsøksvis benyttet i 1990-årene hos pasienter med langtkommen koronar hjertesykdom der det ikke lå til rette for verken blokking (PCI) eller bypass-operasjon.

Faktaboks

Etymologi
av trans-, gresk mys, ‘muskel’, og kardia, ‘hjerte’

Behandlingen bestod i at en rekke små kanaler (opptil 40) ble «skutt» med laserpistol gjennom hjertemuskelen fra hjertets overflate, fortrinnsvis i venstre hjertekammer, i områder der blodtilførselen var sterkt nedsatt. Bakgrunnen for å forsøke en slik behandling var at visse laverestående dyr (som amfibier) får sin blodtilførsel til hjertemuskelen direkte fra hjertets hulrom, via permanente kanaler.

Det ble gjennomført flere vitenskapelige studier for å kartlegge effekten av transmyokardial laserbehandling. Mekanismen for en eventuell positiv effekt på symptomer er uviss, idet man fant at laserkanalene lukker seg i løpet av få dager. Over tid var det heller ikke mulig å dokumentere positiv effekt av behandlingen og behandlingsprinsippet ble forlatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg