transmyokardial laserbehandling

Transmyokardial laserbehandling, behandling med laser som forsøksvis ble benyttet i 1990-årene for å bedre blodgjennomstrømningen i hjertemuskelen hos pasienter med langtkommen koronar hjertesykdom der det ikke lå til rette for verken blokking (PCI) eller bypass-operasjon.

Faktaboks

Etymologi
av trans-, gresk mys, ‘muskel’, og kardia, ‘hjerte’

Behandlingen bestod i at en rekke små kanaler (opptil 40) ble «skutt» med laserpistol gjennom hjertemuskelen fra hjertets overflate, (fortrinnsvis i venstre hjertekammer) i områder der blodtilførselen var sterkt nedsatt. Bakgrunnen for å forsøke en slik behandling var at visse laverestående dyr (som amfibier) får sin blodtilførsel til hjertemuskelen direkte fra hjertets hulrom, via permanente kanaler.

Det ble gjennomført flere vitenskapelige studier for å kartlegge effekten av transmyokardial laserbehandling. Mekanismen for en eventuell positiv symptomeffekt er uviss, idet man fant at laserkanalene lukker seg i løpet av få dager. Man ikke kunnet dokumentere positiv effekt av behandlingen og behandlingsprinsippet ble forlatt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg