Transposisjon brukes på forskjellige måter i medisinsk språk: unormal plassering av strukturer eller en operasjon der strukturer endrer plassering.

Faktaboks

Etymologi
av trans- og latin ponere, ‘sette, stille’

Plassering

Unormal plassering eller bytte av plass mellom strukturer i kroppen. Eksempel kan være enkelte medfødte misdannelser der indre organer kan ha annen plassering enn normalt.

Operasjon

Operasjon der man flytter om på strukturer uten å løsne dem helt fra det opprinnelige festet, mens man ved transplantasjon helt løsner vevet som skal flyttes.

Mange stilkede lapper er transposisjonslapper der vevet som flyttes løsnes fra det omkringliggende vev og strukturer og plasseres et annet sted. Dette utføres ofte ved å tunnelere vevet som flyttes under huden mellom donor og mottakerstedet for lappen. Man skiller mellom lokale- og distanselapper (engelsk: distant flaps).

Mange av de klassiske vevslappene har egennavn og nomenklatur etter lokalisasjon og anvendelsesområde. Ved bruk av lokale lapper benyttes vev som er rett i nærheten av den vevsdefekten som skal dekkes. Et eksempel er en nasolabiallapp som hentes fra området svarende til nasolabialfolden i ansiktet og som kan benyttes til dekning av vevsdefekter på nesen. En klassisk fjernlapp er TRAM-lappen fra magen og latissimus dorsi myoctan-lappen fra ryggen som begge blant annet kan benyttes ved brystrekonstruksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg