Tvangspreget personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse som kjennetegnes ved at personen er preget av

  • overdreven tvil og forsiktighet
  • opptatthet av detaljer, regler, lister, orden, organisering eller planer
  • perfeksjonisme som hemmer fullføring av oppgaver
  • overdreven samvittighetsfølelse og strenghet
  • overdrevent pedanteri og overholdelse av sosiale konvensjoner
  • rigiditet og stahet
  • urimelig insistering på at andre skal underordne seg vedkommendes egen måte å utføre aktiviteter på
  • insisterende og uønskede tanker eller impulser som har påtrengende karakter

dette i en grad som negativt påvirker omgivelsene og hemmer livsførsel i betydelig grad.

Forekomst

Tvangspreget personlighetsforstyrrelse forekommer i omtrent 2 prosent av befolkningen, sannsynligvis noe hyppigere blant menn. Milde former for tvangstrekk kan av og til være hensiktsmessig, for eksempel i jobb- og karierresammenheng. Dette reflektere sannsynligvis den sterke sammenhengen med personlighetsdimensjonen Planmessighet innenfor femfaktormodellen, som er forbundet med en rekke sosialt verdsatte egenskaper. Det viser seg da også at personer med tvangspreget personlighetsforstyrrelse (uten samtidig annen personlighetsforstyrrelse) har mindre funksjonssvikt og bedre livskvalitet enn andre personlighetsforstyrrelser. Slik sett kan den betraktes som «lettere».

Årsaksforhold

Som ved alle personlighetsforstyrrelser er det en genetisk komponent. Som nevnt ovenfor kan denne være knyttet til personlighetsfaktoren Planmessighet. Det er lite kunnskap om hvilke utviklingspsykologiske faktorer som er medvirkende. Tidligere mente man at overdreven renslighetstrening («pottetrening») spilte en rolle, men det er lite holdepunkter for dette.

Behandling

Personer med tvangspreget personlighetsforstyrrelse henvender seg gjerne til behandling på grunn av problemer med arbeid, ekteskap eller fysiske helseproblemer. Det er mange psykoterapiformer som hevder å ha gode resultater med tvangspreget personlighetsforstyrrelse, men dokumentasjonen er fortsatt sparsom. På generelt grunnlag bør behandlingen ha fokus på affektbevissthet (bevissthet omkring egne følelser) og bevissthet om rigide kognitive skjema og relasjonsproblemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg