Tyreoglobulin, protein som finnes i skjoldbruskkjertelen og som fungerer som reservoar for forstadier til skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin og trijodtyronin. Tyreoglobulin er blant de største proteinene man kjenner, og det er satt sammen av to like subenheter som hver er bygd opp av 5000 aminosyrer. Proteinet lages av de stoffskiftehormonproduserende cellene i skjoldbruskkjertelen, og det skilles ut i det hulrommet som oppstår når cellene danner en kuleformet struktur (follikkel).

Jod inngår som en essensiell komponent i skjoldbruskkjertelhormonene. Jodatomene festes til aminosyrer av typen tyrosin, som det finnes 140 av i tyreoglobulin, og en fjerdedel av disse kan joderes. Cellene i skjoldbruskkjertelen bruker tyreoglobulin som et lager for forstadier av skjoldbruskkjertelhormoner, slik at organismen blir mindre avhengig av regelmessig tilførsel av jod gjennom kosten.

Tyreoglobulin holdes normalt atskilt fra blodsirkulasjonen, men en viss lekkasje forekommer. Ved struma, overstimulering av cellene, betennelser, skader og svulster i skjoldbruskkjertelen øker nivået av tyreoglobulin i serum. Måling av tyreoglobulinkonsentrasjonen i serum brukes som en markør i oppfølgingen av pasienter som er behandlet for kreft i skjoldbruskkjertelen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.