Skjoldbruskkjertelen
Skjoldbruskkjertelen er bygd opp av follikler som er avgrenset av follikkelceller. I folliklene er det tyreoglobulin.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Tyreoglobulin er et protein som finnes i skjoldbruskkjertelen og som fungerer som lager for forstadier til skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin og trijodtyronin. Tyreoglobulin er blant de største proteinene man kjenner, og det er satt sammen av to like deler som hver er bygd opp av 5000 aminosyrer. Proteinet lages av de stoffskiftehormonproduserende cellene i skjoldbruskkjertelen, og det skilles ut i det hulrommet som oppstår når cellene danner en kuleformet struktur kalt follikkel.

Faktaboks

Uttale
tyreoglobulˈin

Jod inngår som en essensiell del i skjoldbruskkjertelhormonene. Jodatomene festes til aminosyrer av typen tyrosin, som det finnes 140 av i tyreoglobulin, og en fjerdedel av disse kan joderes, det vil si tilfestes jodid. Cellene i skjoldbruskkjertelen bruker tyreoglobulin som et lager for forstadier av skjoldbruskkjertelhormoner, slik at kroppen blir mindre avhengig av regelmessig tilførsel av jod gjennom kosten.

Tyreoglobulin holdes normalt atskilt fra blodsirkulasjonen, men en viss lekkasje forekommer. Ved struma, overstimulering av cellene, betennelser, skader og svulster i skjoldbruskkjertelen øker nivået av tyreoglobulin i blodserum. Måling av tyreoglobulinkonsentrasjonen i blodserum brukes som en biomarkør i oppfølgingen av pasienter som er behandlet for skjoldbruskkjertelkreft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg