Skjoldbruskkjertelhormoner.

Skjoldbruskkjertelhormoner. Figuren viser reguleringsmekanismen for utsendelse av tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) til blodet. Når konsentrasjonen av T4 og T3 i blodet blir for lav, stimuleres hypofysen til å øke produksjonen av thyreotropin (TSH), som fører til økt produksjon av T4 og T3. Thyreotropin releasing hormone (TRH), som skilles ut i hypothalamus, deltar også i reguleringsprosessen.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Tyroksin er et hormon som produseres i skjoldbruskkjertelen. Tyroksin inngår i regulering av energiomsetningen, og har en sentral rolle i langtidsreguleringen av basalstoffskiftet. Hormonet er viktig for vekst og normal utvikling allerede fra fosterstadiet og tyroksinmangel fører til hemming av både fysisk og psykisk utvikling. Tyroksin inneholder jod, og mangel på jod fører til nedsatt produksjon av hormonet og utvikling av struma.

Faktaboks

Uttale
tyroksˈin
Også kjent som

tetrajodtyronin, T4

Tyroksin er satt sammen av to tyrosinaminosyrer og fire jodatomer. Tyroksin er det thyreoideahormonet som har høyest konsentrasjon i serum. Hormonet fungerer i stor grad som prohormon og omdannes til det tre til fire ganger mer potente trijodtyroninet. Sammen virker tyroksin og trijodtyronin stimulerende på stoffskiftet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg