Ulcus molle, bløt sjanker, kjønnssykdom forårsaket av bakterien Haemophilus ducreyi og vises som et sår på eller nær kjønnsorganene. Sykdommen er meget sjelden i land utenfor tropene, og forekommer i Norge bare etter smitte i utlandet.

Etter inkubasjonstiden på 3–7 dager, oppstår en liten bløt knute omgitt av rødme på smittestedet. I løpet av 1–2 døgn utvikles knuten til en pussfylt liten blemme, som sprekker og blir til et sår. I motsetning til det harde såret, som ikke gjør vondt, ved syfilis, såkalt hard sjanker (ulcus durum), er såret ved ulcus molle smertefullt og bløtt å klemme på. Diameteren på såret kan være fra 1 mm til 2 cm. Ofte oppstår det også en smertefull hevelse av en lymfeknute i den ene lysken. Betennelsen i lymfeknuten kan utvikle seg til en abscess, som kan sprekke spontant og tømmes for puss.

Diagnosen bygger på det kliniske bildet, kombinert med mikroskopisk påvisning av bakterien i sekret fra såret. Man kan også dyrke bakterien.

Man behandler ulcus molle med antibiotika. Ubehandlet kan sykdommen føre til langvarige sår som etterlater arr og som kan deformere penis eller kjønnslepper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.