Ulcus molle er en kjønnssykdom forårsaket av bakterien Haemophilus ducreyi. Sykdommen viser seg som et sår på eller nær kjønnsorganene. Sykdommen er meget sjelden i land utenfor tropene, og forekommer i Norge bare etter smitte i utlandet.

Faktaboks

Uttale
'ulkus m'ålle
Etymologi
av latin ulcus, 'sår' og molle, 'bløt'
Også kjent som
chancroid, bløt sjanker

Symptomer

Etter inkubasjonstiden på 3–7 dager, oppstår en liten bløt knute omgitt av rødme på smittestedet. I løpet av ett til to døgn utvikler knuten seg til en pussfylt liten blemme, som sprekker og blir til et sår.

Ulcus molle er smertefullt og bløtt å klemme på. Dette er i motsetning til det harde såret eller sjankeren (ulcus durum) som ses ved syfilis.

Diameteren på ulcus moll kan være fra én millimeter til to centimeter. Ofte oppstår det også en smertefull hevelse av en lymfeknute i den ene lysken. Betennelsen i lymfeknuten kan utvikle seg til en byll, som kan sprekke spontant og tømmes for puss.

Diagnosen

Diagnosen bygger på hvordan sykehistorie, undersøkelse og påvisning av bakterien i sekret fra såret. Man kan også dyrke bakterien.

Behandling

Man behandler ulcus molle med antibiotika. Ubehandlet kan sykdommen føre til langvarige sår som etterlater arr og som kan deformere penis eller kjønnslepper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg