Urobilin er et rødbrunt gallefargestoff som forekommer i avføring og urin. Det er et av stoffene som gir avføring og urin deres farger. Urobilin lages fra urobilinogen som oppstår ved nedbryting av røde blodceller og bilirubin.

Faktaboks

Uttale
urobilˈin
Etymologi
av uro- og latin bilis, ‘galle’

I tarmkanalen vil bakterier omdanne konjugert bilirubin til fargeløse urobilinogener, som reabsorberes fra tarmen og går inn i det enterohepatiske kretsløp. I det enterohepatiske kretsløpet skilles stoffer ut fra leveren gjennom gallen, og når gallen kommer ut i tarmen, blir enkelte av stoffene tatt opp igjen og ført tilbake til leveren. En liten andel (2–5 prosent) kommer inn i den generelle sirkulasjonen og skilles ut i urinen.

I tykktarmen omdannes urobilinogener spontant til gallefargestoffene (avføringspigmentene) sterkobilin, mesobilin og urobilin gjennom oksidasjon. Disse stoffene har oransje-brun farge og er de viktigste fargestoffene i avføring.

I frisk urin finner man mer urobilinogen, i gammel urin mer urobilin. Økt mengde urobilin i urinen finnes blant annet ved leversykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg