Uterusruptur er revning av livmorveggen. Det er en meget sjelden og alvorlig fødselskomplikasjon. Hvis det over lang tid er meget sterke fødselsrier, men uten normal fremgang i fødselen, kan belastningen på livmorveggen bli så stor at den til slutt revner.

Før keisersnitt var en mulighet, skjedde dette i forbindelse med at fosterhodet var for stort i forhold til bekkenet. I våre dager kan det av og til skje hvis det på forhånd er et svakt punkt i livmoren, som arr etter tidligere operasjoner (for eksempel keisersnitt). Risikoen for uterusruptur er liten, man regner derfor ikke keisersnitt i seg selv som en grunn til ikke å føde normalt ved neste fødsel.

Symptomene er meget sterke smerter og sjokk. Uterusruptur behandles med øyeblikkelig operasjon hvor man tar ut barnet og morkaken, for deretter å sy igjen riften og stanse blødninger samtidig som moren får væske og blod intravenøst. Uterusruptur kan føre til døden både for barnet (avhengig av tiden barnet er uten oksygentilførsel) og moren. Rask behandling er derfor viktig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.