Uterusruptur er revning av livmorveggen. Det er en meget sjelden og alvorlig fødselskomplikasjon. Hvis det over lang tid er meget sterke fødselsrier, men uten normal fremgang i fødselen, kan belastningen på livmorveggen bli så stor at den til slutt revner.

Faktaboks

Uttale
ˈuterusruptˈur
Etymologi
av uterus og latin rumpere, ‘bryte’
Også kjent som
ruptura uteri

Før keisersnitt var en mulighet, skjedde dette i forbindelse med at fosterhodet var for stort i forhold til bekkenet. I våre dager kan det av og til skje hvis det på forhånd er et svakt punkt i livmoren, som arr etter tidligere operasjoner (for eksempel keisersnitt). Risikoen for uterusruptur er liten, man regner derfor ikke keisersnitt i seg selv som en grunn til ikke å føde normalt ved neste fødsel.

Symptomene er meget sterke smerter og sjokk. Uterusruptur behandles med øyeblikkelig operasjon hvor man tar ut barnet og morkaken, for deretter å sy igjen riften og stanse blødninger samtidig som moren får væske og blod intravenøst. Uterusruptur kan føre til døden både for barnet (avhengig av tiden barnet er uten oksygentilførsel) og moren. Rask behandling er derfor viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg