Resept, leges eller tannleges skriftlige eller telefoniske rekvisisjon av legemiddel fra apotek til bruk for bestemte personer, eller til bruk bl.a. i reseptutsteders praksis, på sykehus eller sykehjem. Resepten er gyldig inntil ett år fra den dag den er utstedt eller fornyet.

Reseptpliktige legemidler er klassifisert i tre grupper: Gruppe A omfatter legemidler med stor misbruksrisiko, f.eks. opioider (bl.a. morfin); gruppe B omfatter legemidler med noe mindre misbruksrisiko, f.eks. benzodiazepiner (bl.a. diazepam og nitrazepam) og gruppe C omfatter resten.

Resept for legemidler i gruppe A skal skrives på særskilt blankett, autorisert av Sosial- og helsedirektoratet. Resepter skal alltid påføres pasientens for- og etternavn, fullt personnummer, samt fullstendig adresse. Reseptutstederen skal kreve legitimasjon av pasienten hvis vedkommende er ukjent for ham/henne.

Resepter på legemidler i gruppe A og B er gyldige for én gangs ekspedisjon og kan ikke reitereres (fornyes) med unntak for B-resepter forskrevet for folketrygdens regning (i praksis dreier det seg om fenemal til pasienter med epilepsi).

Resepter på legemidler i gruppe A og B beholdes på apoteket. Resepter på legemidler i gruppe C er gyldige for én gangs ekspedisjon, men kan reitereres.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.