Venefilter er et mekanisk filter, vanligvis av metall, som plasseres i den store hulvenen i buken (vena cava inferior) for å hindre at blodpropper føres med blodstrømmen via hjertet til lungene, såkalt lungeemboli. Lungeemboli kan være livstruende og innebærer at pulsårer i lungene proppes til og gir redusert surstoffopptak for pasienten. Blodfortynnende midler gis forebyggende til pasienter med økt risiko for blodpropp og lungeemboli, men hos enkelte av disse kan venefilter være et alternativ.

Plasseringen av venefilteret gjøres med lokalbedøvelse, med kateterteknikk og ved hjelp av røntgen-gjennomlysning av trenede intervensjonsradiologer.

Venefilter beskytter ikke pasienten mot å få blodpropp, men filteret kan eventuelt hindre at pasienten får livstruende lungeemboli ved alvorlig grad av blodpropp. De fleste venefiltre er permanente og kan ikke fjernes og effekten er fortsatt omdiskutert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg