Vevstypeforlikelighet er i forbindelse med transplantasjoner en beskrivelse av om en giver og en mottaker deler mange vevstyper eller ikke. Dersom en giver og mottaker deler mange vevstyper (særlig HLA-molekyler), foreligger det god vevstypeforlikelighet, som også kan kalles stor grad av histokompatibilitet. I motsatt tilfelle brukes uttrykket vevsuforlikelighet eller histoinkompatibilitet.

Faktaboks

Også kjent som

vevsforlikelighet, histokompatibilitet

Nyere teknikker for påvisning av antistoffer mot spesifikke HLA-antigener, kombinert med bedre teknikker for HLA-typing, gjør det i tillegg mulig å kartlegge om mottaker har antistoffer mot giverens HLA-molekyler. Dette benyttes i stor grad som del av utredningen før organtransplantasjoner men også i økende grad ved stamcelletransplantasjoner og blodtransfusjoner. I de to sistnevnte tilfellene kan det også være nødvendig å vurdere om donor har antistoffer mot noen av mottakers HLA-molekyler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg