virulens

Artikkelstart

Virulens er en mikroorganismes evne til å fremkalle sykdom. Hvor virulent en mikroorganisme er, kan avgjøres ut fra hvor mange personer i en befolkning som blir syke hvis de utsettes for mikroorganismen. Et annet mål for virulens er hvor raskt mikroorganismen og dermed infeksjonen sprer seg gjennom kroppen, og hvor stor sykelighet og dødelighet infeksjonssykdommen har.

Faktaboks

Uttale
virulˈens
Etymologi
av latin virulentus, ‘giftig’, av virus

En rekke virulensfaktorer avgjør hvor sykdomsfremkallende mikroorganismen er. Eksempler på virulensfaktorer er evne til å feste seg på og invadere vev, spredningsevne, toksinproduksjon og interaksjon med og eventuell ødeleggelse av vertscellen og vertens immunforsvar. En bakteries virulens sies å være redusert hvis dens evne til å trenge seg inn i verten og skade denne er svekket.

Variasjoner

I mange tilfeller er det uklart hva virulens skyldes. Virulens kan være forskjellig hos ulike smittestoffer og hos ulike stammer av samme art. Virulensen kan til og med variere fra tid til annen hos samme stamme.

Virulensen til hvert enkelt smittestoff kan være forskjellig overfor forskjellige dyrearter. Noen arter har bare virulens overfor en enkelt eller noen få dyrearter (for eksempel gir gonokokker og tyfoidfeberbakterier bare sykdom hos mennesker), mens andre kan angripe mange forskjellige dyrearter (pest, miltbrann).

I laboratoriet kan en stammes virulens endres ved forskjellige metoder. Den kan økes, senkes eller oppheves helt slik at stammen blir svakt virulent eller avirulent (såkalt attenuert). Slike attenuerte stammer kan være meget verdifulle brukt som levende vaksine. En avirulent stamme kan utløse en lignende immunitet som en virulent stamme, men uten å forårsake samme grad av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg