pest

Elektronmikroskopisk bilde av bakterien Yersinia pestis.

Yersinia pestis av . CC BY NC 2.0

Pest, infeksjon med bakterien Yersinia pestis. Man skiller mellom flere former av sykdommen avhengig av smittemåte og sykdomsutvikling.

Faktaboks

Etymologi
av latin pestis, ‘ulykke, smittsom sykdom’

Byllepest

Byllepest er den vanligste pestformen. Smitten skjer gjennom loppebitt fra lopper som overfører smitten fra rotter. Pasienten får høy feber og etter hvert byller, svær hevelse av lymfeknuter, i området som drenerer bittstedet. Fra byllene vil bakteriene ofte spres videre med blodet og gi lungebetennelse, blodforgiftning (sepsis) og stundom hjernehinnebetennelse (meningitt).

Lungepest

Lungepest kan skyldes dråpesmitte fra pasienter med pestinfeksjon i lungene. Sykdommen ytrer seg som en lungebetennelse med voldsom ødemdannelse (væskeutsiving) i lungene, og har dødelig utgang i løpet av 2–3 dager på grunn av åndedrettssvikt. Mortaliteten (dødeligheten) ved lungepest er 100 % uten adekvat antibiotikabehandling.

Inkubasjonstiden

Inkubasjonstiden ved byllepest er 2–8 dager, ved lungepest er den kortere.

Diagnosen

Diagnosen pest stilles ved at man påviser pestbakterier i blod, i byller eller annet materiale.

Behandling og forebygging

En rekke antibiotika kan brukes når man skal behandle pest, dog ikke penicillin. Ved lungepest er det spesielt viktig at behandlingen setter inn tidlig. Ved adekvat behandling er dødeligheten ved pest svært liten.

Det finnes vaksine mot pest, men den er ikke tilfredsstillende. Vaksinen er aktuell for personer som spesielt risikerer å bli utsatt for pestsmitte. Pasienten må revaksineres hver 6. måned. Vaksinen spiller i dag liten rolle i kampen mot pest. Det er reservoaret (rottene) og vektoren (loppene), man skal bekjempe.

Forekomst

Pest har gjennom århundrene hjemsøkt store deler av verden. Den mest kjente europeiske pandemi var svartedauden (rundt 1350). Den siste norske epidemi var i 1654 da 1/3 av Christianias befolkning døde. Den siste alvorlige pandemi startet i Kina, nådde Hong Kong 1894, Indias havnebyer 1896, byene ved La Plata 1899 og San Francisco 1900.

I dag forekommer det enkelttilfeller og små epidemier med pest årlig i flere land i Afrika, Asia og Amerika, og til Verdens helseorganisasjon rapporteres om lag 1000 tilfeller hvert år, hovedsakelig fra Afrika.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg