pest

Elektronmikroskopisk bilde av bakterien Yersinia pestis.

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Pest er en infeksjon forårsaket av bakterien Yersinia pestis. Man skiller mellom flere former av sykdommen avhengig av smittemåte og sykdomsutvikling.

Faktaboks

Etymologi
av latin pestis, ‘ulykke, smittsom sykdom’

Byllepest

Byllepest er den vanligste pestformen. Smitten skjer gjennom loppebitt fra lopper som overfører smitten fra rotter. Pasienten får høy feber og etter hvert byller, samt svære hevelser av lymfeknuter i området som drenerer bittstedet. Fra byllene vil bakteriene ofte spres videre med blodet og gi lungebetennelse, blodforgiftning (sepsis) og noen ganger hjernehinnebetennelse (meningitt).

Lungepest

Lungepest kan skyldes dråpesmitte fra pasienter med pestinfeksjon i lungene. Sykdommen ytrer seg som en lungebetennelse med voldsom ødemdannelse (væskeutsiving) i lungene, og har dødelig utgang i løpet av to–tre dager på grunn av åndedrettssvikt. Mortaliteten (dødeligheten) ved lungepest er 100 prosent uten adekvat antibiotikabehandling.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden ved byllepest er to–åtte dager, ved lungepest noe kortere.

Diagnose

Diagnosen pest stilles ved at man påviser pestbakterier i blodet, i byller eller annet materiale.

Behandling og forebygging

En rekke antibiotika kan brukes når man skal behandle pest, dog ikke penicillin. Ved lungepest er det spesielt viktig at behandlingen settes inn tidlig. Ved adekvat behandling er dødeligheten ved pest svært liten.

Det finnes vaksine mot pest, men den er ikke tilfredsstillende. Vaksinen er aktuell for personer med spesiell risiko for å bli utsatt for pestsmitte. Pasienten må revaksineres hver sjette måned. Vaksinen spiller i dag liten rolle i kampen mot pest. Det er reservoaret (rottene) og vektoren (loppene), man skal bekjempe.

Forekomst

Pest har gjennom århundrene hjemsøkt store deler av verden. Den mest kjente europeiske pandemien var svartedauden (rundt år 1350). Den siste norske epidemien var i 1654 da 1/3 av Christianias befolkning døde. Den siste alvorlige pandemien startet i Kina, nådde Hongkong i 1894, Indias havnebyer i 1896, byene ved La Plata i 1899 og San Francisco i 1900.

I dag forekommer det enkelttilfeller og små epidemier med pest årlig i flere land i Afrika, Asia og Amerika, og til Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporteres om lag 1000 tilfeller hvert år, hovedsakelig fra Afrika.

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hva er det medisinske navnet på pest, jamfør engelsk «bubonic plague»?

svarte Synøve Kamøy

Hei, Tor-Ivar! Takk for at du leser leksikonet og stiller spørsmål. På norsk kalles pest for pest, også i medisinen. Det engelske "bubonic plague" betyr "byllepest" på norsk. Beste hilsen, Synøve Kamøy

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg