Yrkeshygiene betegner fagområdet som arbeider med å forutse, anerkjenne, evaluere og kontrollere helsefarer i arbeidsmiljøet i den hensikt å beskytte arbeidernes helse og velvære og ivareta samfunnet for øvrig.

Faktaboks

Etymologi
sammensatt av norrønt yrki ‘arbeid’ og gresk hygieinos ‘sunn’; fagområde som tar sikte på å forebygge sykdom og skade i arbeidslivet

I Norge har Norsk Yrkeshygienisk Forening definert fagområdet til å omfatte «å identifisere og kartlegge kjemiske, fysiske og biologiske arbeidsmiljøfaktorer, samt iverksette tiltak for å eliminere eller redusere helserisiko«. Personer som arbeider med yrkeshygiene kalles yrkeshygienikere.

Yrkeshygiene er en del av helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet (HMS) i arbeidslivet. Arbeidsoppgavene til fagområdet inngår i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet. Målet med yrkeshygiene er å forebygge arbeidsrelaterte sykdommer og yrkesskader. Yrkeshygiene omfatter blant annet identifikasjon og kartlegging av kjemiske, fysiske og biologiske arbeidsmiljøfaktorer (blant annet støv, gass, giftstoffer, løsemidler, stråling, støy, vibrasjoner, uheldige arbeidsstillinger, mikrobiologi med mer) og vurdering av risiko for helseskade for personer som utsettes for slike faktorer, samt forslag til forebyggende tiltak. Yrkeshygiene som fagområde har nær kontakt med arbeidsmedisin og ulike ingeniørdisipliner.

De første spesialutdannede yrkeshygienikerne ble ansatt i Arbeidstilsynet i 1974. Yrkeshygienikere er ofte ingeniører eller universitetsutdannede realister med forskjellig type bakgrunn innen for eksempel kjemi, fysikk, toksikologi og biokjemi, og utdannes ved etterutdanningskurs. Det er etablert en sertifiseringsordning i Norge, som er internasjonalt anerkjent, men tittelen er ikke beskyttet. Yrkeshygienikere finnes nå i de fleste store bedriftshelsetjenester, i HMS avdelinger og private konsulentselskaper, i Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet, hos Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), og ved de arbeidsmedisinske avdelingene på sykehusene med mer.

Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet fører tilsyn med at bestemmelser om yrkeshygiene gitt i eller i medhold av lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern med videre av 17. juni 2005 blir overholdt. Det er således ikke helsemyndighetene, men arbeidsmiljømyndighetene som fører statlig tilsyn med det yrkeshygieniske arbeidet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg