Akupunktur
En person får satt en akupunkturnål på et punkt i øret.
Av .

Øreakupunktur er en alternativ behandlingsmetode der terapeuten stimulerer definerte punkter på øremuslingen med nåler, laser eller trykk på samme måte som akupunktur. Metoden klassifiseres gjerne sammen med soneterapi som refleksologi. Øreakupunktur er ikke naturvitenskapelig etterprøvbar.

Faktaboks

Uttale
ˈøreakupunktur
Etymologi
av øre, latin acus, ‘nål’, og punctura, ‘stikk’

Øreakupunktur er i likhet med fotsonetrapi og irisdiagnostikk en holografisk metode. Det vil si at den bygger på ideen om at helheten er nedskrevet i delen. I denne sammenhengen betyr det at all informasjon om hele mennesket er tilgjengelig i øret og at en ved å behandle øret kan behandle hele mennesket. Til forskjell fra vanlig akupunktur opererer man ikke med meridianer eller energibaner.

Metoden kommer opprinnelig fra Kina, men den franske legen Paul Nogier (1908–1996) utviklet sitt eget system i 1950-årene basert på studier av lokale helbredere i Algerie. Hans metode kalles også aurikulomedisin (av aurikkel, 'ytre øre'). Det er beskrevet over 100 punkter i øret som tilsvarer hvert sitt sted eller organ i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg