fotsoneterapi

Fotsoneterapi. Soneterapeutene bruker tegninger som denne for å vise hvordan fotsonene gjenspeiler forskjellige deler av kroppen. De mener at sykdom manifesterer seg som ømme punkter i sonene for de berørte organene, og at man ved å ta i bruk spesielle fotmassasjeteknikker på de riktige stedene kan behandle så å si et hvilket som helst organ eller kroppsområde. De fleste, men ikke alle deler av kroppen, har tilsvarende (men ikke nødvendigvis identiske) punkter på hver fot.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Fotsoneterapi er en alternativ behandlingsform basert på ideen om et system i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige deler og organer. Fotsoneterapi har ikke dokumentert effekt.

Faktaboks

Også kjent som
refleksologi

Besøk hos fotsoneterapeut omfatter undersøkelse av soner i føttene, eventuelt hendene. Behandlingen består i punktmassasje i de affiserte sonene, og kombineres ofte med annen alternativ behandling. Soneterapi er mye brukt ved ulike smertetilstander, astma, og plager i mage-tarmsystemet.

Soneterapi (blant annet inkludert fotsoneterapi) har i flere år vært blant de mest brukte alternative behandlingsformene i Norge. I 2018 brukte 1,2 prosent av befolkningen et slikt tilbud (NAFKAM).

Historikk

Fotsoneterapi antas å ha vært en del av egyptisk legekunst og har også vært brukt av nordamerikanske urfolk. Moderne fotsoneterapi ble utviklet i USA på 1900-tallet og har vært praktisert i Norge siden 1960-årene. Metoden er svært utbredt i Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg