Fotsoneterapi.

Fotsoneterapi. Soneterapeutene bruker tegninger som denne for å vise hvordan fotsonene gjenspeiler forskjellige deler av kroppen. De mener at sykdom manifesterer seg som ømme punkter i sonene for de berørte organene, og at man ved å ta i bruk spesielle fotmassasjeteknikker på de riktige stedene kan behandle så å si et hvilket som helst organ eller kroppsområde. De fleste, men ikke alle deler av kroppen, har tilsvarende (men ikke nødvendigvis identiske) punkter på hver fot.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fotsoneterapi er en alternativ behandlingsform basert på ideen om et system i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige deler og organer. Fotsoneterapi har ikke dokumentert effekt.

Fotsoneterapi er en form for soneterapi.

Konsultasjon og behandling

Besøk hos fotsoneterapeut omfatter undersøkelse av soner i føttene, eventuelt hendene. Behandlingen består i punktmassasje i de rammede sonene, og kombineres ofte med annen alternativ behandling. Soneterapi er mye brukt ved ulike smertetilstander, astma og plager i mage-tarmsystemet.

Utbredelse

Soneterapi, blant annet inkludert fotsoneterapi, har i flere år vært blant de mest brukte alternative behandlingsformene i Norge. I 2018 brukte 1,2 prosent av befolkningen et slikt tilbud ifølge Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

Historikk

Fotsoneterapi antas å ha vært en del av egyptisk legekunst og har også vært brukt av nordamerikanske urfolk. Moderne fotsoneterapi ble utviklet i USA på 1900-tallet og har vært praktisert i Norge siden 1960-årene. Metoden er svært utbredt i Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg