soneterapi

Soneterapi. Illustrasjonen viser hvilke områder under føttene som skal stimuleres for å påvirke forskjellige organer.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Soneterapi er en alternativ behandlingsform der sykdommer og plager behandles ved at man stimulerer soner under føttene. Det finnes også behandlingsmetoder der man tar utgangspunkt i soner i hendene, øret og hodebunnen.

Spørreundersøkelser viser at i Norge er soneterapi blant de mest brukte alternative behandlingsmetodene etter homøopati, kiropraktikk og akupunktur. I Danmark er soneterapi den mest benyttede alternative behandlingsformen. Soneterapi har ingen forankring i kunnskapsbasert medisin eller naturvitenskap.

Historikk

Man kjenner til at metoden ble brukt i oldtidens Egypt og hos indianere i Nord-Amerika. Den ble på begynnelsen av 1900-tallet systematisert og videreutviklet av den amerikanske legen William Fitzgerald (1872–1942). Han var øre-nese-hals-lege og oppdaget at trykk på bestemte punkter i neseslimhinnen kunne ha smertestillende effekt. Metoden ble kjent for allmennheten gjennom amerikaneren Eunice Ingham (1895–1974), som skrev flere bøker om soneterapi hovedsakelig ut fra soner på føttene. Soneterapi har vært praktisert i Norge siden 1960-årene.

Behandlingen

Soneterapi brukes oftest mot astma, hodepine og migrene, muskel- og skjelettplager samt fordøyelsesplager.

Behandlingen går ut på at terapeuten trykker under pasientens føtter (eller soner i hender, på ører eller i hodebunn) på ømme punkter som skal tilsvare organet der lidelsen er lokalisert. Dessuten kan det gis allment stimulerende og utrensende behandling i form av massasje av punkter svarende til lever, nyrer og urinveier samt hormonsystemet.

Forskningsaktiviteten innen soneterapi øker. Ingen alvorlige bivirkninger er rapportert ved bruk av soneterapi, men behandlingen kan av enkelte oppleves som smertefull. Soneterapi ansees å ha dokumentert angstdempende effekt ved lungekreft (2006).

Soneterapeuter

I dag undervises soneterapi ved flere skoler for alternativ medisin som tilleggsfag, samt som hovedfag ved egne skoler. Utdannelsen varierer fra helgekurs til deltidsutdannelse over 2–3 år. I alt 370 godkjente soneterapeuter er organisert i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon, som har cirka 950 medlemmer (2006).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg