ANP er et peptidhormon som produseres av og lagres i spesialiserte celler hjertets atrier (forkamre). ANP er nært beslektet med BNP (B-type natriuretisk peptid) og CNP (C-type natriuretisk peptid). Hormonet er 28 aminosyrer langt.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for atrialt natriuretisk peptid
Også kjent som

atrial natriuretisk faktor (ANF)

Ved en del typer svikt i blodsirkulasjonen hoper blodet seg opp i hjertets forkamre. Det blir da på grunn av strekk i hjertemuskulaturen skilt ut ANP fra de sekretorisk-kontraktile cellene som er satt på strekk. ANP virker på membranreseptorer i nyrene og fører til økt utskillelse av natrium og vann med urinen og til utvidelse av blodkar (vasodilatasjon). Før oppdagelsen av dette peptidet kjente man ikke til at hjertemuskulaturen kunne skille ut hormoner.

Ved hjertesvikt finnes økte konsentrasjoner av ANP i blodet, men konsentrasjonen av BNP og markører tilknyttet BNP har vist seg å være bedre markører for hjertesvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg