BNP
ProBNP er et peptid som består av 108 aminosyrer. Det kan spaltes til det aktive hormonet BNP (32 aminosyrer) og et inaktivt peptid kalt N-terminal-proBNP (forkortet NT-proBNP) som består av 76 aminosyrer.
BNP
Lisens: CC BY SA 3.0

BNP er et peptidhormon som produseres av og lagres i spesialiserte celler i hjertets hovedkamre. BNP er nært beslektet med ANP (atrialt natriuretisk peptid) og CNP (C-type natriuretisk peptid). Hormonet er 32 aminosyrer langt.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk brain natriuretic peptide
Også kjent som
«brain» B-type natriuretisk peptid

Funksjon

BNP virker tilsvarende som ANP. Det skilles ut på grunn av strekk i hjertemuskulaturen, for eksempel ved økt trykk i hjertet. BNP har flere virkningsmekanismer som til sammen vil kunne redusere blodtrykket. At BNP virker natriuretisk betyr at hormonet øker utskillelsen av natrium i nyrene, og dermed også vann. I tillegg vil BNP utvide blodårer (vasodilatasjon), som også vil ha en trykksenkende effekt.

Klinisk betydning

Ved en del typer svikt i blodsirkulasjonen, som hjertesvikt eller lungeembolisme, hoper blodet seg opp i hjertets forkamre og hovedkamre. Dette resulterer i at hjertemuskelen strekkes, som stimulerer celler til å skille ut BNP fra de sekretorisk-kontraktile cellene som er på strekk, hovedsakelig fra venstre hovedkammer.

BNP lages i celler i hjertets hovedkamre og til en viss grad i forkamrene som et prohormon kalt proBNP, og det biologisk aktive BNP skilles ut i blodet sammen med det mer stabile, men biologisk inaktive forstadiet N-terminalt proBNP (NT-proBNP).

Konsentrasjonen av BNP og N-terminalt pro-BNP i blodet øker ved hjertesvikt. Forhøyede nivåer er forbundet med dårligere prognose. Begge markørene brukes i diagnostikk av hjertesvikt og for å vurdere prognose og effekt av behandling av denne tilstanden. Lave konsentrasjoner av enten BNP eller N-terminalt pro-BNP i blodet kan brukes til å utelukke at pasienten har hjertesvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg