BNP (B-type natriuretisk peptid)

BNP
ProBNP er et peptid som består av 108 aminosyrer. Det kan spaltes til det aktive hormonet BNP (32 aminosyrer) og et inaktivt peptid kalt N-terminal-proBNP (forkortet NT-proBNP) som består av 76 aminosyrer.
BNP
Lisens: CC BY SA 3.0

BNP er et peptidhormon som produseres av og lagres i spesialiserte celler i hjertets atrier (forkamre). BNP er nært beslektet med ANP (atrialt natriuretisk peptid) og CNP (C-type natriuretisk peptid). Hormonet er 32 aminosyrer langt.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk brain natriuretic peptide
Også kjent som
«brain» B-type natriuretisk peptid

Ved en del typer svikt i blodsirkulasjonen hoper blodet seg opp i hjertets forkamre. Det blir da på grunn av strekk i hjertemuskulaturen skilt ut BNP fra de sekretorisk-kontraktile cellene som er på strekk. BNP lages som et prohormon, og det biologisk aktive BNP skilles ut i blodet sammen med det mer stabile, men biologisk inaktive forstadiet N-terminalt pro-BNP.

Konsentrasjonen av BNP og N-terminalt pro-BNP i blodet øker ved hjertesvikt. Forhøyede nivåer er forbundet med dårligere prognose. Begge markørene brukes i diagnostikk av hjertesvikt og for å vurdere prognose og effekt av behandling av denne tilstanden. Lave konsentrasjoner av enten BNP eller N-terminalt pro-BNP i blodet kan brukes til å utelukke at pasienten har hjertesvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg