BiPAP ved søvnapné
BiPAP er en form for pustestøtte. Den brukes for eksempel ved pustestans om natten (søvnapné).
Av /Shutterstock.
Montering av BiPAP

BiPAP-maskinen gir pustestøtte gjennom slanger koblet til en maske som dekker munnen og nesen. Masken er festet med stropper rundt hodet.

Av /Shutterstock.

BiPAP er enkle, trykkstyrte ventilatorer som fortrinnsvis brukes på pasienter som puster noe selv, men som trenger pustestøtte. Det kan skyldes at de har for dårlig gassveksling i lungene, eller er i ferd med å slite seg ut på selve pustearbeidet.

Faktaboks

Uttale

b'ipapp

Etymologi
forkortelse for engelsk bilevel positive airway pressure

BiPAP benyttes i akuttbehandling av pasienter med lungesykdommer, hos pasienter med nevromuskulære sykdommer og ved søvnrelatert pustebesvær, for eksempel søvnapné.

Virkemåte

Ved bruk av BiPAP får pasienten som regel en tett maske over nesen og munnen, festet rundt hodet med én eller flere remmer. Masken kan også sitte bare over nesen. BiPAP-maskinen fungerer som en enkel respirator og gir et positivt luftveistrykk på to nivåer: Et høyt trykk når pasienten puster inn ( eksempelvis 10–20 centimeter vann overtrykk) og et lavere trykk (eksempelvis 6–10 centimeter vann) når pasienten puster ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg