Søvnapné, gjentatte episoder med avbrutt pusting under søvn. Tilstanden medfører tretthet om dagen og funksjonelle forandringer i hjerte og kretsløp.

En undersøkelse i USA har vist en forekomst på 2–4 % av alle middelaldrende personer.

Den vanligste årsaken er periodisk blokade av eller økt motstand i de øvre luftveier. Overvekt er en kompliserende faktor. Søvnapné kan også sees hos pasienter med hjertesvikt eller hjerneskade og hos mennesker som oppholder seg i store høyder. I disse tilfellene er årsaken forstyrrelser i den normale pustereguleringen, og ikke høy luftveismotstand. Denne typen kalles sentral apné.

Under en apnéperiode er det sterke sammentrekninger i inspirasjonsmusklene. Til tross for disse kontraksjonene er det likevel ingen luftstrømning, fordi de øvre luftveiene er lukket. Periodene uten luftstrømning varer ca. 10 sekunder. Den opphørte luftstrømningen fører til et betydelig fall i blodets oksygenmetning.

Apnéperiodene ender gjerne med at pasienten bråvåkner med en kortvarig forvirringstilstand. Andre typiske trekk er høy snorking, morgenhodepine og forhøyet arterielt blodtrykk, både i det store kretsløp og i lungekretsløpet.

Alkohol og sovemedisiner kan forlenge apnéperiodene, og dermed forverre symptomene.

Diagnosen søvnapné innebærer at det er minst fem perioder med avbrutt luftstrømning per time; ofte er det mange flere. Tilstanden kan bli avdekket i søvnlaboratorier, men ofte vil pasientens beskrivelse av hvordan tilstanden har utviklet seg (sykdomshistorien) gi mistanke om hva som foreligger.

Behandlingen kan være å sove med en maske eller et lite neseapparat som sørger for at det er et kontinuerlig overtrykk i luftveiene (continuous positive airway pressure, CPAP). Det finnes også munnstykker som hindrer at tungebasis faller bakover i svelget under søvn. Ved alvorlige tilfeller, hvor annet ikke hjelper, kan pasientene behandles kirurgisk. Operasjonene tar sikte på å bedre luftpassasjen i de øvre luftveier og i svelgregionen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.