Cone beam computed tomography (CBCT) er en avansert radiologisk undersøkelsesmetode og diagnostisk verktøy som gir høyoppløselige 3D-bilder av tenner, kjevebein og tilstøtende anatomiske strukturer. CBCT er spesielt nyttig i forbindelse med implantatbehandling og ulike kjeveortopediske inngrep.

CBCT-undersøkelse

I en CBCT-maskin roterer et røntgenrør og en motstående detektor 360 grader rundt pasientens hode mens hodet er stabilisert i en hodeholder. Ved denne teknikken produseres 150-200 koniske røntgenbilder fra ulike vinkler i løpet av 20-40 sekunder. Bildedataene behandles av en computer og rekonstrueres deretter til 2- og 3-dimensjonale bilder av det aktuelle området.

Mens CBCT-maskiner produserer kjegleformede bildeopptak i ett snittplan gjøres det opptak med flere tynne parallelle snitt med en tradisjonell CT. CT har generelt bedre bildeoppløselighet enn CBCT men høyere strålebelastning. Selv om strålebelastningen er relativt lav med dagens moderne CT-teknikk, så er stråledosen i størrelsesorden 10 ganger høyere enn med CBCT. En CBCT-undersøkelse medfører derimot klart høyere stråledose enn en vanlig røntgenundersøkelse hos tannlegen. Den økte strålebelastningen i forhold til vanlig røntgen legger derfor føringer og begrensninger for bruken av denne spesialundersøkelsen.

CBCT i tannbehandling

CBCT brukes i tannbehandling for å evaluere og diagnostisere en rekke tilstander og sykdommer i tennene og kjeven. Noen av de vanligste bruksområdene for CBCT er:

  • Evaluering av komplekse tann- og kjevefrakturer.
  • Planlegging av odontologisk implantatbehandling og kjeveotopedisk behandling.
  • Diagnostisering av periodontale sykdommer, kjevebeininfeksjoner og odontogene cyster.
  • Identifisering av tenners rotkanaler og nerver som kan være aktuelle ved kirurgiske inngrep.

Historikk

CBCT ble første gang introdusert i Norge i 2008 og har blitt stadig mer vanlig i tannhelsefeltet siden da. CBCT-maskiner har blitt mer avanserte og kan nå ta høykvalitetsbilder med relativt beskjeden strålingsdose for pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg