Hånd-, fot- og munnsykdom
Dette bildet viser typisk hånd-, fot- og munnsykdom som gir utslett på hendene til et barn.
Hånd-, fot- og munnsykdom
Av /DermNetNZ.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Coxsackievirus er et virus medlem av en virusfamilien enterovirus. Enterovirus består av en enkelt streng av ribonukleinsyre (RNA). Enterovirus kalles også picornavirus (pico betyr «små», så «små RNA-virus»). De finnes over hele verden, og spres på fekal-oral rute. Omtrent 90 prosent av infeksjonene gir ikke symptomer eller er kun feber. Spedbarn og små barn er spesielt utsatt for symptomatisk coxsackie.

Faktaboks

Etymologi
navn etter amerikansk by

Det er to coxsackievirus-serotyper som forårsaker de fleste av de klinisk anerkjente syndromene, vanligvis hos spedbarn og barn. Typene A og B er de vanligste. Type A-virus forårsaker herpangina (sår i halsen) og hånd-, fot- og munnsykdommer, vanligvis blant barn. Barn vil få smertefulle blemmer i munnen, og små ømme lesjoner på håndflatene og på foten. Det forsvinner på egen hånd, men kan forårsake komplikasjoner hvis barnet ikke kan drikke eller spise nok på grunn av smertene. Gruppe A-virus forårsaker også herpangina, blemmer på mandlene og myk gane, som presenteres som en sår hals, muskulatur (bamblesyke), hjernehinner , lungesekk (pleuritt), hjertesekk (perikarditt) og hjertemuskulatur (myokarditt). Gruppe B-virus forårsaker sjeldne utbrudd av feber og spasmer i magemuskler og brystmusklene (pleurodynia). Undertyper av gruppe A og B kan gi mer alvorlige symptomer, inkludert hjernehinnebetennelse eller meningitt, som er betennelse i ryggmargen og hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg