Myokarditt er en betennelse i hjertemuskelen. Denne betennelsen kan forekomme som komplikasjon ved en lang rekke allmenninfeksjoner med virus og bakterier, ved visse forgiftninger og som ledd i allergiske reaksjoner.

Faktaboks

Uttale
myokardˈitt
Etymologi
av gresk mys, ‘mus, muskel’, kardia, ‘hjerte’, og -itis, ‘betennelse’

Symptomer og funn

Symptomene kan variere fra lette til alvorlige med tegn på akutt hjertesvikt. Symptomer på at hjertemuskelen er blitt akutt svekket, kan være pustevansker, hjertebank, trykkfølelse for brystet og forstyrrelser av hjerterytmen. Det kan også utvikle seg hjertesvikt, som må behandles sammen med grunnlidelsen.

Diagnostikk

Myokarditt underdiagnostiseres ofte, men markører for skade på hjertemuskelen, ekkokardiografi og EKG er til god hjelp for å stille diagnosen. I tillegg kan undersøkelser som MR og koronar angiografi være nødvendig.

Prognose

Sykdommen kan være meget alvorlig med dødelig utgang. Den kan også gi senfølger som dilaterende kardiomyopati, men vil oftest helbredes av seg selv uten noe særlig senplager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg