Pleura.

Pleura. Bildet viser hvordan lungesekken (lungehinnen og brysthinnen) ligger i forhold til brystveggen og lungene.

Av /KF-arkiv ※.

Pleuritt er en betennelse i brysthinnen (pleura), som er den tynne hinnen som kler lungenes utside (pleura viscerale) og brystveggens innside (pleura parietale). Disse to bladene av brysthinnen er normalt blanke og glatte og glir nærmest friksjonsfritt mot hverandre når man puster.

Faktaboks

Uttale
pleurˈitt
Etymologi
av pleura og gresk -itis, '-betennelse'
Også kjent som

brysthinnebetennelse

Årsaker

Betennelse i pleura kan være forårsaket av infeksjoner med virus eller bakterier. Det er ganske vanlig at det blir betennelse i pleura som følge av en lungebetennelse. Pleuritt i forbindelse med tuberkulose var vanlig tidligere, men sees nå sjelden i Norge.

Ulike bindevevssykdommer som leddgikt og systemisk lupus erythematosus kan også føre til betennelse i pleura. I tillegg kan asbest som er inhalert. forårsake pleuritt.

Symptomer

Pleuritt kan gi stingsmerter i brystet i det området der brysthinnen er betent. Enkelte pasienter kjenner også smerter i skulderregionen. Smertene forverres når man trekker pusten dypt eller hoster. Ved 'tørr pleuritt' (pleuritis sicca), det vil si at pleuritten ikke er ledsaget av opphopning av pleuravæske, er disse smertene det dominerende symptomet. Men pasientene kan også klage over tung pust, i og med at pustebevegelsene er smertefulle.

Ved 'våt pleuritt' (pleuritis exudativa) er pleuritten ledsaget av pleuravæske, det vil si en økt mengde væske i pleurahulen. Dette kan medføre betydelig tungpustethet, men smertene er ofte mindre uttalte.

Diagnose

Ved en tørr pleuritt kan man høre en gnidningslyd hvis man lytter med stetoskop over det området pasienten beskriver som smertefullt. Hvis pleuritten er ledsaget av pleuravæske, vil man finne dempet perkusjonslyd ved banking med fingeren på brystkassen og svekket respirasjonslyd ved auskultasjon med stetoskop.

En tørr pleuritt kan ikke sees på røntgenbilde. For å stille diagnosen må man derfor støtte seg på pasientens sykehistorie og funnene fra legeundersøkelsen. Hvis det er tilkommet væske i pleurahulen, kan dette sees på røntgenbilde av lungene og ved undersøkelse med ultralyd. Analyse av pleuravæsken kan avsløre årsaken til pleuritten. Videre utredning er avhengig av hva man mistenker er årsaken til pleuritten, men blodprøver, prøver fra nese og svelg, samt prøver av oppspytt kan være aktuelle undersøkelser.

Behandling

Pleuradren

Ved symptomgivende pleuravæske kan det være aktuelt å tappe væsken med et pleuradren.

Pleuradren
Av /Shutterstock.

Ved sterke smerter gis smertestillende medikamenter. Utover dette er behandlingen avhengig av årsaken til betennelsen i pleura. Ved våt pleuritt med mye pleuravæske som medfører tung pust, gjøres en pleurapunksjon med tapping av pleuravæske.

Prognosen

Prognosen er avhengig av årsaken til betennelsen. Pleuritter forårsaket av virusinfeksjoner går vanligvis over i løpet av kort tid uten spesifikk behandling. Pleuritt i forbindelse med bakteriell lungebetennelse, tuberkulose, lungeembolisme og bindevevssykdommer vil gå tilbake ved at grunnsykdommen behandles effektivt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg