Pleuritt, brysthinnebetennelse, er en betennelse i brysthinnen (pleura), som er den tynne hinnen som kler lungenes utside (pleura viscerale) og brystveggens innside (pleura parietale). Disse to bladene av brysthinnen er normalt blanke og glatte og glir nærmest friksjonsfritt mot hverandre når man puster.

Betennelse i pleura kan være forårsaket av infeksjoner, både bakterielle og virale. Affeksjon av pleura i forbindelse med en lungebetennelse er relativt vanlig. Pleuritt i forbindelse med tuberkulose var vanlig tidligere, men sees nå sjelden i Norge. Ulike bindevevssykdommer som leddgikt og systemisk lupus erythematosus kan også føre til betennelse i pleura. Asbest som er inhalert, kan forårsake pleuritt.

Pleuritt kan manifestere seg ved stingsmerter i brystet i det området der brysthinnen er affisert. Enkelte pasienter kjenner også smerter i skulderregionen. Smertene forverres når man trekker pusten dypt eller hoster. Ved tørr pleuritt (pleuritis sicca), det vil si at pleuritten ikke er ledsaget av opphopning av pleuravæske, er disse smertene det dominerende symptomet. Men pasientene kan også klage over tung pust i og med at pustebevegelsene er smertefulle. Ved våt pleuritt (pleuritis exudativa) er pleuritten ledsaget av en pleuraeffusjon, det vil si en økt mengde væske i pleurahulen. Dette kan medføre betydelig tungpustethet, men smertene er ofte mindre dominerende.

Ved en tørr pleuritt kan man høre en gnidningslyd hvis man lytter med stetoskop over det området pasienten beskriver som smertefullt. Hvis pleuritten er ledsaget av pleuravæske, vil man finne dempet perkusjonslyd ved banking med fingeren på brystkassen og svekket respirasjonslyd ved auskultasjon med stetoskop. En tørr pleuritt kan ikke sees på røntgenbilde, og for å stille diagnosen må man derfor støtte seg på pasientens sykehistorie og de kliniske funn som er gjort. Videre utredning er avhengig av hva man mistenker er årsaken til pleuritten, men blodprøver og prøver av oppspytt kan være aktuelle undersøkelser. En pleuraeffusjon kan sees på røntgenbilde av lungene, og undersøkelse av denne væsken vil kunne gi holdepunkter for årsaken til pleuritten.

Ved sterke smerter gis smertestillende medikamenter. Utover dette er behandlingen avhengig av årsaken til betennelsen i pleura. Ved våt pleuritt med mye pleuravæske som medfører tung pust, gjøres en pleurapunksjon med tapping av pleuravæske.

Prognosen er avhengig av årsaken til betennelsen. Pleuritter forårsaket av virusinfeksjoner går vanligvis over i løpet av kort tid uten spesifikk behandling. Pleuritt i forbindelse med bakteriell lungebetennelse, tuberkulose, lungeembolisme og bindevevssykdommer vil gå tilbake ved at grunnsykdommen behandles effektivt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.