DNA-typing er undersøkelse av bestemte deler av DNA hos et individ.

Genetisk variasjon mellom individer

Det er stor variasjon i DNA-sammensetningen mellom forskjellige individer. Bare eneggede tvillinger har identisk DNA. En regner med at to mennesker i gjennomsnitt varierer i oppbyggingen av de tre milliardene (3×109) byggesteinene i DNA-molekylet på rundt hver 1200. av dem. Det innebærer at arvestoffet hos to ikke-beslektede individer vil være forskjellig på i overkant av én million steder.

Enkeltnukleotidpolymorfismer

Den viktigste variasjonen består i enkeltbase-forskjeller, der en byggestein er byttet ut med en annen. Dette kalles enkeltnukleotid polymorfismer, på engelsk forkortet til SNP. Slike SNP-er kan påvises effektivt med en forenklet variant av DNA-sekvenseringsmetoden. SNP-er kan også påvises med restriksjonsenzymer ved såkalt RFLP-analyse (restriksjons-fragment-lengde-polymorfi-analyse).

Repeterte elementer

En annen type variasjon er forskjellig antall av såkalte repeterte elementer i DNA. Mellom de områdene som koder for protein, finnes kortere og lengre biter av DNA som gjentas fra noen få til flere hundre ganger. Hvor mange ganger slike enheter er gjentatt på et bestemt sted i DNA, er forskjellig fra menneske til menneske. Når man analyserer for antall slike repeterte enheter på flere områder i DNA samtidig, vil det komme frem en type strekkode. Dersom en analyserer mange nok genområder, vil en slik strekkode være unik for individet. Denne analysen er grunnlaget for den såkalte DNA-fingerprint-analysen som brukes innen rettsmedisinen i blant annet farskapssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg