ED50 er den dosen av et legemiddel som gir 50 prosent av maksimal effekt. Alternativt, dosen som gir ønsket effekt i 50 prosent av en populasjon. ED er forkortelse for effektiv dose og er et statistisk begrep. ED50 brukes for å angi hvor potent et legemiddel er for en gitt indikasjon. Jo lavere ED50, desto mer potent er det aktuelle middelet.

I noen tilfeller er det hensiktsmessig å angi konsentrasjonen i stedet for dosen, og da benyttes betegnelsen EC50. ED50 for ett gitt legemiddel kan variere ut ifra hvilken effekt som måles. Acetylsalisylsyre har, for eksempel, lavere ED50 ved mild hodepine enn som et antirevmatisk legemiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rang, H.P.; Ritter, J.M.; Flower, R.J.; Henderson, G. (2016) Method and measurement in pharmacology, Rang & Dale’s Pharmacology (s. 91-100) Churchill Livingstone: Elsevier

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg