Fc-reseptor er et mottakermolekyl (reseptor) på overflaten av immunceller. Fc-reseptorer kan binde antistoff. Antistoff består av to hoveddeler: en Fab-region, som kan binde til smittestoff, og en Fc-region, som kan binde til Fc-reseptorer på immunceller. Antistoff kan derfor være et bindeledd mellom smittestoff og immunceller.

Faktaboks

Uttale
fc-resˈeptor

Dersom et antistoff binder et smittestoff og deretter fester seg til Fc-reseptorer på immunceller, økes immuncellens evne til å drepe smittestoffet.

For eksempel kan antistoff binde en bakterie, og deretter feste seg til Fc-reseptorer på overflaten av makrofager. Dette øker sannsynligheten for at makrofagen spiser (fagocyterer) og dreper bakterien.

Prosessen hvor antistoff binder seg til og «merker» smittestoff kalles opsonisering. Opsonisering er særlig viktig i bekjempelsen av kapselkledde bakterier. Disse bakteriene er omringet av en sukkerkapsel som gjør at makrofager ikke kan spise og drepe dem effektivt. Dersom et antistoff binder (opsoniserer) kapselen, og deretter til Fc-reseptorer på makrofagen, vil det gjøre at makrofagen allikevel klarer å drepe smittestoffet. På samme måte kan antistoff være bindeledd mellom invollsorm og immuncelle, og mellom virus og immunceller.

Typer Fc-reseptorer

Det finnes fem hovedklasser av antistoffer (også kalt immunglobuliner, Ig): immunglobulin G (IgG), IgA, IgE, IgM og IgD.

Noen antistoffklasser er bedre egnet til å bekjempe bestemte smittestoff enn andre. For eksempel er IgG en viktig antistoffklasse i bekjempelse av bakterier og virus, mens IgE er viktig i kampen mot innvollsormer.

Fc-regionen til de ulike antistoffklassene kalles henholdsvis Fcγ (γ for gamma), Fcα (α for alfa), Fcε (ε for epsilon), Fcμ (μ for my) og Fcδ (δ for delta). De best beskrevne Fc-reseptorene binder til Fc-regionen til IgG (Fcγ-reseptor, FcyR) eller IgE (Fcε-reseptor, FcεR).

Ulike immunceller uttrykker forskjellige typer Fc-reseptorer. For eksempel vil immunceller som er viktige i bekjempelse av bakterier og virus (som makrofager og NK-celler) ha Fcγ-reseptorer på overflaten, mens immunceller som bidrar i bekjempelse av innvollsormer (som eosinofile granulocytter og mastceller) har Fcε-reseptorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg